IDEALNE ZA DORUČAK: Zašto treba jesti ovsene pahuljice što češće
Foto: Profimedia

ZDRAVA HRANA

IDEALNE ZA DORUČAK: Zašto treba jesti ovsene pahuljice što češće

Žena -

Zdravstveni benefiti ovog zrna su ogromni, a mnogi ih ne koriste u svojoj ishrani, iako ih možete kupitu gotovo u svakoj prehrabenoj radni, a što je još važnije - izuzetno su povoljne

Ovsene pahuljice nisu samo ukusan i lagan obrok već sadrže i brojne hranjive materije koje se ne nalaze u ostalim namirnicima za pripremanje doručka.

doručak, hrana
foto: Profimedia

One deluju kao probiotik koji pomaže u održavanju ravnoteže crevnih mikrobioma. Poboljšavaju probavu, jačaju imunitet i sprečavaju upalu. Takođe su izvor vlakana koja su ključni deo svake zdrave ishrane. Vlakna kontrolišu nivo šećera u krvi, čine vas sitim i snižavaju nivo holesterola.

Ovsene pahuljice sadrže dve vrste vlakana: rastvorljive i nerastvorljive. Obe vrste su podjednako važne za zdravlje. Rastvorljiva vlakna se otapaju u vodi i kontrolišu glukozu. Nerastvorljiva vlakna pomažu da se hrana koju jedete kreće bez problema kroz telo.

Ovas je sam po sebi dovoljno zdrav, ali još jedna prednost je ta što lako možete dodati druge zdrave sastojke. Dodajte voće, orašaste plodove, semenke ili malo proteina i zdravih masti poput putera od oraha, jogurta ili čak jaja.

ovsene pahuljice
foto: Profimedia

Recept Četiri kašike ovsenih pahuljica i oko 3 dcl vode zagrejati na ringli, pa kada smesa proključa, dobro promešati i ostaviti da odstoji 5 minuta kako bi pahuljice nabubrele. Po želji, ovsenoj kaši možete dodati: mleko, jogurt, kiselo mleko, kefir, orašasto, suvo i sveže voće, med, začine (cimet, anis, đumbir, muskatni oraščić)... Ako volite slana jela, dodajte sir i malo soli.

(Foto: Profimedia)

Bonus video:

03:11

BACIO PENDREK, PA UZEO BRITVU I MAKAZICE! Upoznajte bivšeg POLICAJCA iz Užica, koji je postao frizer! (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track