DRVENE DASKE I VARJAČE NE STAVLJAJTE U MAŠINU ZA SUDOVE: Evo kako treba da ih održavate ako želite da vam DUGO TRAJU!
Foto: Profimedia

SAVET

DRVENE DASKE I VARJAČE NE STAVLJAJTE U MAŠINU ZA SUDOVE: Evo kako treba da ih održavate ako želite da vam DUGO TRAJU!

Žena -

Drveni pribor za kuvanje poput varjača, čekića za udaranje mesa i daske za sečenje mesa vrlo je praktičan i dugotrajan, ali samo ako ga pravilno održavate.

varjača, varjače
foto: Profimedia

Koliko god uprljate nešto od navedenog, nemojte stavljati u mašinu za sudove, jer toplota i duga izloženost mogu da dovedu do pucanja i promene originalnog oblika, a mogu se nakupiti bakterije i stvoriti buđ, prenosi "All Recipes".

Naime, pravilni način čišćenja drvenog posuđa je na ruke - uz pomoć deterdženta za posuđe i sunđera.

Nakon što ste ih oprali, lagano ih prebrišite krpom i ostavite da se osuše na suncu - najbolje na kuhinjskom elementu, jer dugo stajanje u vlažnoj plastičnoj sušilici za posuđe nije dobro za drvene materijale.

varjača, varjače
foto: Profimedia

Drveno posuđe može izgledati pomalo suvo, a može da počne i da se ljušti - opet se stvara idealno područje za nakupljanje hrane i na kraju, naravno, bakterija. Da biste to sprečili, a i vratili originalni izgled posuđu, povremeno ga premažite uljem - lanenim ili orahovim. Svakako izbjegavajte korišćenje ulja za kuvanje poput suncokretovog, maslinovog...

Ako je posuđe jako masno, bilo bi dobro da ga namočite u smesi od belog sirćeta i vode, u razmeri 1:1. Ostavite posuđe u tome toekom cele noći i ujutro isperite.

Ako su se, pak, nakupili nneprijatni mirisi, možete napraviti pastu od soda bikarbone i limuna, premazati posuđe time, ostaviti malo da upije i isprati vodom i deterdžentom.

varjača, varjače
foto: Profimedia

Kurir.rs/A.A./All Recipes

Bonus video:

03:28

EVO TI DESET HILJADA, SAMO MI SE SKLONI! Sloba opisao neprijatnu situaciju sa nastupa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track