ŽELITE DA REŠITE PROBLEM HRKANJA NA JEDNOSTAVAN NAČIN? Evo kako možete da ublažite ovu nelagodnu pojavu!
Foto: Profimedia

PROBLEM

ŽELITE DA REŠITE PROBLEM HRKANJA NA JEDNOSTAVAN NAČIN? Evo kako možete da ublažite ovu nelagodnu pojavu!

Žena -

Zastrašujući noćni zvukovi iz spavaće sobe mogu i te kako da poremete kvalitet vašeg života.

Kad jedan od partnera često i glasno hrče, onaj drugi može da pati od nesanice, što na kraju može da dovede do odvojenih soba. Osim što hrkanje smeta drugoj osobi, 75 odsto osoba koje hrču imaju opstruktivnu apneju za vreme spavanja (prestanak disanja), a to povećava rizik od razvoja bolesti srca, kažu stručnjaci.

Hrkanje
foto: Profimedia

Budite oprezni pre nego što započnte samolečenje raznim nadrilekovima i tabletama bez recepta, odnosno dok se ne konsultujete sa lekarom. Na tržištu postoje razna "pomagala" koja nisu ispitana. Zato, umesto da rizikujete, probajte ove promene u ponašanju pre spavanja i promenite način života kako biste se rešili hrkanja...

Promenite položaj u kom spavate

Ako ležite na leđima, koren jezika i mekog nepca vam padne na zadnji zid grla i prouzrokuje vibrirajući zvuk tokom sna. Spavanje na boku može to da spreči. Stručnjaci preporučuju jastuk koji podržava čitavo telo, on će vam omogućiti da celu noć spavate na boku.

jastuk
foto: Profimedia

Skinite koji kilogram

Gubitak težine pomaže nekim ljudima, ali ne svima. I mršave osobe hrču, ali, ako je neko dobio na težini, a nije hrkao pre toga, mršavljenje može da pomogne. Ako se poveća telesna težina oko vrata, stisne se unutrašnji otvor grla, pa to izaziva hrkanje.

Izbegavajte alkohol

Alkohol i sedativi loše utiču na mirovanje mišića u zadnjem delu grla, što znači da ćete više da hrčete. Konzumacija alkohola pet sati pre spavanja znači da ćete više hrkati, tvrde stručnjaci. Ljudi koji inače ne hrču, počeće ako popiju nekoliko pića.

Otvorite nozdrve

Ako hrkanje počinje u nosu, otvaranje nosnih prolaza može da pomogne. Ovo omogućava da se vazduh sporije kreće, kažu stručnjaci. Zamislite usko kružno crevo kroz koje prolazi voda. Što je crevo uže, voda brže prolazi. Naši nosni prolazi funkcionišu na sličan način. Ako je nos začepljen ili sužen, brža struja vazduha uzrokuje snažnije hrkanje. Tuširanje vrućom vodom može da pomogne da otvorite nosne prolaze. Takođe je potrebno ispirati nos fiziološkim rastvorom.

Promenite jastuk

Alergeni u sobi i jastuku takođe mogu doprineti hrkanju. Kada ste poslednji put promenili jastuk? U jastuku se taloži grinje koje mpogu prouzrokovati alergijske reakcije koje pak mogu izazvati hrkanje. Ako je to slučaj, bilo bi dobro da često menjate jastučnicu, a jastuk barem svakih šest meseci.

voda
foto: Shutterstock

Pijte dovoljno tečnosti

Izlučivanja u nosu i mekom nepcu postaju lepljivija ako ste dehidrirali. Naravno, to onda može uzrokovati snažnije hrkanje. Prema najnovijim istraživanjima, zdrava žena trebalo bi da popije 11 čaša vode dnevno (u to se ubraja tečnost iz svih jela i pića), a muškarci oko 16.

jastučnica, krevet, spavanje, san
foto: Profimedia

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track