POMOĆ U KUĆI: Sjajne ideje kako da iskoristite brašno u domaćinstvu
Foto: Profimedia

ISPROBAJTE

POMOĆ U KUĆI: Sjajne ideje kako da iskoristite brašno u domaćinstvu

Žena -

Osim za kuvanje, ovu namirnicu je korisno imati u kući zato što vam može olakšati čišćenje, oterati mrave ili umanjiti bubuljicu

Ako prospete vruću mast, najbolje je da je očistite odmah. Iako je i s brašnom lako napraviti nered, u ovom slučaju ono je spas. Brašno lako upija masnoću pa ćete je lakše pokupiti. A upravo zato što upija masnoću, ono je odlično i za "suvo pranje" kose. Ako dodate malo vode, dobićete domaći lepak... Evo šta sve može brašno.

Služi kao suvi šampon

Malo brašna možete iskoristiti kako biste "oprali kosu na suvo", odnosno upili višak masnoće. Nnesite prosejano brašno na koren kose pomoću mekane četke za šminkanje. Pustite da brašno odstoji 30 minuta, zatim ga istresite ili rašešljajte iz kose.

Kosa
foto: Profimedia

Pomoć protiv bubuljica

Da biste se brže rešili bubuljica, pomešajte malo brašna i med. Prekrijte flasterom i ostavite da deluje preko noći. Ujutro isperite i bubuljica bi trebalo da bude znatno manja zahvaljujući umirujućem delovanju meda i brašna, koje će ga isušiti.

Za sazrevanje avokada

Ako imate avokado koji još nije sazreo, možete upotrebiti brašno kako biste ubrzali proces zrenja. Stavite avokado u papirnu kesicu, pokrijte ga brašnom i ostavite oko 24 sata. Avokado bi nakon toga trebao da bude spreman za jelo.

avokado
foto: Profimedia

Odbija mrave

Poznato je da so odbija mrave, ali sličan učinak ima i brašno. Zato, ako vidite mrave, pospite to područje brašnom. Mravi ne vole praškastu strukturu ni ukus brašna, pa će izbegavati to područje.

Čisti masnoće

Pospite brašno po prolivenom ulju ili nekoj drugoj masnoći i lakše ćete je očistiti. Pazite da to ne radite golim rukama ako je ulje još vruće.

Napravite domaći lepak

Pomešajte brašno i vodu u jednakim razmerama i mešajte dok ne postane glatko. Smesa bi trebalo da bude kao za palačinke. Sipajte je u lonac i kuvajte na srednjoj temperaturi. Konstantno mešajte dok ne proključa pa sklonite s vatre i pustite da se ohladi. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi i nanosite četkicom.

Daje sjaj posuđu

Nakon čišćenja svojih uređaja od nerđajućeg čelika, možete upotrebiti malo brašna kako biste ih ispolirali. Samo pospite malo brašna na čistu suvu tkaninu i izglancajte aparate kako bi zablistali.

(Foto: Profimedia)

01:15

JEDINSTVENA VODENICA U SRBIJI: Stara je gotovo 200 godina, a i danas radi PUNOM PAROM (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track