U SUSRET NIKOLJDANU: Običaji koje bi trebalo ispoštovati za Svetog Nikolu
Foto: Shutterstock

NAJČEŠĆA SLAVA

U SUSRET NIKOLJDANU: Običaji koje bi trebalo ispoštovati za Svetog Nikolu

Žena -

Ovo je najčešća porodična slava kod pravoslavaca. Još od početka hrišćanstva postoji proslava svetitelja, ali je krsna slava obeležje pravoslavnih Srba.

Nikoljdan se proslavlja 19. decembra i kod Srba spada u slavu sa navećim brojem svečara. Hrišćani veruju da je Sveti Nikola čudotvorac i da se mnoga čuda dešavaju od njegovih moštiju iz kojih neprestano izbija sveto miro, kojim se leče bolesnici. Sveti Nikola je bio episkop Mire Likijske u Maloj Aziji u tadašnjem Rimskom carstvu, a danas u Turskoj. Živeo je u 4. veku u gradu Mira. U čitavom hrišćanstvu se poštuje kao svetitelj i čudotvorac.

slava, kolač, trpeza
foto: Shutterstock

Vrovanje Ovaj svetitelj je spašavao nasukane i izgubljene brodove, pa se smatra zaštitnikom moreplovaca. Zbog toga ga mornari često pozivaju pri opasnim situacijama ili brodolomima. Svojim čudesnim moćima Sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji. Uz pomoć njegove molitve, slepima se vraća vid, hromi prohodaju, a gluvima se vraća čulo sluha. Prema predanju iz naših krajeva, upravo je Sveti Nikola povratio vid slepom srpskom kralju Stefanu Dečanskom.

Običaji Na ovaj dan, prema tradiciji, nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove. Kroz tradiciju se razvilo nekoliko rituala i običaja za Svetog Nikolu, a jedan od najlepših je darivanje dece. Pravoslavni hrišćani obraduju decu tako što im na prozoru ili pored kreveta ostave neki lep poklon koji će ih iznenaditi kada se probude. Sadi se Božićna pšenica, koja raste do Božića i ukrašava prazničnu trpezu. Veruje se da ova pšenica donosi blagostanje i obilje u narednoj godini.

paketići, pokloni, novogodišnji poklon
foto: Profimedia

Priprema slave Slava Svetog Nikole obeležava se slavskom svećom, kolačem i žitom, a trpeza je posna. Kzumiranje mrsne hrane ne dolazi u obzir - budući da je u toku veliki Božićni post, ignorisanje obaveznog posta je strogo zabranjeno. Na dan slave porodica se okuplja, u domu treba da vlada mir i pozitivna energija, a svetac se slavi kako bi se dom zaštitio od negativne energije.

(Foto: Shuttertock)

02:09

POLA SRBIJE SLAVI, A POLA IDE NA SLAVU! U nedelju je Sveti Nikola, a ovo su zanimljive činjenice o prazniku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track