JEDNU GREŠKU SVI PRAVIMO, A MOŽE DA BUDE VEOMA OPASNO ZA ORGANIZAM: Na ovom ulju NIKAD ne sme da se prži RIBA
Foto: Profimedia

upozorenje

JEDNU GREŠKU SVI PRAVIMO, A MOŽE DA BUDE VEOMA OPASNO ZA ORGANIZAM: Na ovom ulju NIKAD ne sme da se prži RIBA

Žena -

Nema potrebe ubeđivati bilo koga da je riba riznica sastojaka koji unapređuju zdravlje. Oni su izvor proteina, vitamina, minerala i masnih kiselina od neprocenjive vrednosti za telo.

- Masna riba sadrži ulje koje ne treba pržiti, a tokom prženja ističe iz njega. Zato ih je, ako je moguće, bolje ispeći – podjednako će biti ukusne, a zdravije – kaže Selina Kinička, dijetetičar i trener za ishranu u Medicinskom centru Damjan.

Kakav je efekat masti na telo?

Suncokretovo ulje sadrži mnogo više omega-6 masnih kiselina i zanemarljive količine omega-3. Šta ovo znači za nas? Višak omega-6 kiselina može dovesti do pojačane upale u telu, povećavajući rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka.

Ako želite da počnete sa suplementacijom omega-3, možete se odlučiti za jedan od dijetetskih suplemenata dostupnih u svakoj apoteci.

- Odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina je veoma važan. Bilo bi dobro da bude 1:4. Riba je bogata omega-3, dok većina ulja sadrži više omega-6. Što više ulja dodamo, to više pogoršavamo odnos kiselina, a samim tim smanjujemo i upotrebu omega-3 masnih kiselina u organizmu – objašnjava Selina Kinička.

riba
foto: Profimedia

kurir.rs

Bonus video:

02:53

KAKO NADOKNADITI VITAMIN D PRIRODNIM PUTEM: Njegov nedostatak dovodi do TEŠKIH bolesti, Srbi POSEBNO ugroženi (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track