TRIKOVI RODITELJA: Zdrave navike koje će dete sačuvati od čestih prehlada
Foto: Shutterstock

MALE TAJNE

TRIKOVI RODITELJA: Zdrave navike koje će dete sačuvati od čestih prehlada

Žena -

Sigurno svi znate ono jedno dete koje nikada nije bolesno i sigurni smo da se pitate kojim se to trikovima njegovi roditelji služe

Deca koja pršte od zdravlja stekla su navike koje su vrlo korisne u izbegavanju raznih bakterija i bolesti, tvrde stručnjaci. Donosimo vam neke od njavažnnijij.

Redovno peru ruke

Redovno pranje ruku u stanju je znatno da smanji broj bolesti probavnog, ali i respiratornog sistema. Naučite dete da je pranje ruku uz upotrebu sapuna važno pre svakog obroka, ali i prilikom izlaska iz različitih prostora i ulaska u njih. Deca uglavnom mrze da peru ruke, ali pokušajte da im to učinite zabavnim. Poželjno je da ceo proces traje najmanje 15-20 sekundi.

ruke, pranje ruku, dete
foto: Profimedia

Svakodnevna aktivnost

Svakodnevna aktivnost može da smanji broj prehlada i gripa za čak 25-50 odsto, pokazala su istraživanja. Aktivnosti pojačavaju cirkulaciju, ali i povećavaju otpornost ćelija na infekcije. - Vežbanje je bolje od bilo kog leka koji se reklamira, tvrde lakari.

Ne dodiruju lice

Virusi i grip ulaze u telo kroz usta, nos i uši. To su područja koja dete ne bi trebalo da dodiruje rukama, a naročito ne prljavim. Ovo je veoma teško postići, zato je bitno da naučite dete da redovno pere ruke. Takođe, naučite ga da nikada ne deli svoju čašu, slamčicu ili četkicu za zube.

San je lek

Naviknite svoju decu da idu na vreme u krevet. Neka čak i ranije od uobičajenog. Bebama je potrebno oko 14 sati sna, a deci predškolskog uzrasta od 11 do 13 sati. Nedostatak sna može udvostručiti rizik od prehlade ili gripa.

beba, spavanje
foto: Profimedia

Uravnotežena i zdrava ishrana

Voće i povrće u svim bojama pomaže kod jačanja imuniteta. Neka tanjir vašeg deteta bude bogat vitaminom C (brokoli, jagode, pomorandže) i vitaminom D (mleko, žitarice). Jogurt s aktivnim kulturama (probiotici) može pomoći u izgradnji odbrambenog mehanizma.

(Foto: Shutterstock)

25:13

Jezivi izazovi na Tik toku i trendovi koji deca prate! Ovo su posledice bizarnih stvari koje rade

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track