LJUBAV I PAŽNJA: Evo šta zaista treba pokloniti mališanima tokom praznika!
Foto: Profimedia

MIR I HARMONIJA

LJUBAV I PAŽNJA: Evo šta zaista treba pokloniti mališanima tokom praznika!

Žena -

Materijalne stvari ne mogu detetu nadomestiti vesele i prijatne zajedničke trenutke, smeh, razgovor

Brojna istraživanja o sreći adolescenata pokazala su da životni ciljevi kao što su popularnost, bogatstvo i privlačan izgled nisu povezani s većom subjektivnom dobrobiti. Pravo je vreme da usporite i razmislite na čemu sve možete biti zahvalni u životu

Ko se seća poklona? Drugim rečima, vaše dete se na kraju verovatno neće sećati svih skupih stvari koje je dobilo od vas, ali će mu u pamćenju sigurno ostati urezani zajednički trenuci provedeni s roditeljima. Isto tako bitno je napomenuti da deca koja osećaju da ne dobijaju dovoljno ljubavi i pažnje mogu lako razviti zavisnost, koja će im odvlačiti pažnju od unutrašnje praznine. Iako se stav i odgovornost deteta prema novcu i materijalnim stvarima razvijaju od najranijeg uzrasta roditeljskim postavljanjem jasnih granica i razlikovanjem detetovih potreba od želja, svojoj deci i tokom praznika možemo preneti poruku da njihov smisao nije u skupim poklonima, već u druženju, zajedničkim trenucima i zbližavanju. Bez obzira na to da li smo vernici ili ne, ništa nas ne sprečava da nas ponese praznični duh, da nabacimo osmeh na lice, okružimo se najbližima i krenemo s veseljem u novu godinu!

dom, porodica
foto: Shutterstock

Zajednički trenuci S obzirom na to da su već svi gradski trgovi okićeni, izvedite dete u večernju šetnju gradom kad sve lampice sijaju, uživajte u okićenim trgovima. Zima nosi i brojne radosti - ako je pao sneg, možete otići na obližnje brdašce i sankati se zajedno s decom, praviti sneška ili se grudvati. Deca će sigurno uživati! Čak ni oni stariji neće imati ništa protiv jednog dvoboja u grudvanju.

Šta dete voli Kod kupovine poklona detetu, držite se principa "šta dete voli", a ne šta vi smatrate da mu treba. Skup poklon ne znači uvek i idealan dar.

deca, igračke
foto: Profimedia

Poklanjajte Učite decu da budu zahvalna i da cene ono što imaju. Poklanjajte svoje vreme ili stvari koje vam više ne trebaju onima kojima treba, a u sve to uključite i decu. Mlađa deca mogu pokloniti svoje igračke, a starija odeću - na taj način razvijamo empatiju kod dece da svojim postupcima mogu usrećiti nekog drugog, da materijalne stvari ne znače puno ako je to jedino što imamo.

paketići, pokloni, novogodišnji poklon
foto: Profimedia

(Foto: Profimedia)

10:09

MAGIČNA POŠTA SRBIJE: Jedinstveno mesto koje će učiniti sve za OSMEH dece sa smetnjama u razvoju (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track