OVO NIKAD NE IDE MAŠINU ZA VEŠ: Stručnjak objašnjava zašto nikako ne smete da je perete mehaničkim putem
Foto: Profimedia

dobro je znati

OVO NIKAD NE IDE MAŠINU ZA VEŠ: Stručnjak objašnjava zašto nikako ne smete da je perete mehaničkim putem

Žena -

Otirači iz kupatila ne bi se smeli naći u mašini za veš jer bi je mogli oštetiti tokom pranja.

- Problem je u tome što kupatilski otirači upijaju toliko vode da na kraju teže mnogo više nego što mašina može da podnese, više od težine za koju je dizajnirana. Naime, moderne mašine imaju puno veću brzinu centrifuge od perilica iz prošlih vremena, do 1200 obrtaja u minuti. Brže brzine centrifuge stvaraju velike količine sile ako se u bubnju nalaze teški predmeti, a ta povećana težina oštećuje aparat - pojasnio je Skot Flint, stručni tehničar za popravak električnih uređaja sa 30 godina iskustva u tom poslu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Napomenuo je kako postoje dva načina na koja pranje otirača rezultira skupim kvarom na veš mašini - začepljenjem odvodne pumpe i odvodnog kanala, kao i lomom lagera (ležajeva).

- Kupatilske prostirke često imaju gumenu podlogu koja se raspada tokom ciklusa pranja. Mali gumeni komadi tada blokiraju odvodnu pumpu tako što začepljuju njen motor i odvod. No, i prostirke bez gumene podloge mogu začepiti odvod ako se duga vlakna s prostirke odvoje tokom pranja - pojasnio je.

- Takođe, može doći do fizičkog loma kritičnog dela uređaja, ležaja koji podržava bubanj za centrifugu, jer preuzima najveći deo pritiska od teških kupatilskih prostirača i velike centripetalne sile - dodao je i savetovao proizvođačima veš mašina neka upozore svoje kupce da ne peru kupatilske prostirke u mašinama za veš, piše Msn.

To što prostirku nije pametno oprati u mašini za veš ne znači da mora biti prljava. Vrlo jednostavno napunite kadu toplom vodom, dodajte malo deterdženta i operite je na ruke.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen/Tviter

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

06:06

Glumac Raša Bukvić o drugoj sezoni serije Besa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track