DA DUŽE TRAJE: Pravilno održavanje i pranje džempera
Foto: Shutterstock

SACUVAJTE IH

DA DUŽE TRAJE: Pravilno održavanje i pranje džempera

Žena -

Mnogi će se složiti da omiljene zimske komade ne treba prati nakon svakog nošenja. Međutim, posle nekoliko to je i te kako poželjno, a evo i kako

Postoje načini da sačuvamo naše džempere. Prema rečima stručnjakinje, u proseku bi trebalo prati džempere između drugog i petog nošenja, ali to zavisi i od faktora kao što su način na koji se džemper nosi i od čega je napravljen. Ako ste, na primer, nosili nešto ispod džempera, to će produžiti vek trajanja vašeg džempera smanjujući broj pranja.

Devojka, Pranje Veša
foto: Shutterstock

Materijali

Što se tiče materijala, stvari poput pamuka treba prati nakon dva do tri nošenja, dok se izdržljiviji materijali, poput vune ili otpornih sintetičkih mešavina, mogu nositi do pet puta. Ukratko, definitivno ne morate da perete džempere svaki put kad ih nosite, a ako želite da produžite vreme između pranja, najbolje je da nosite potkošulju.

Kašmir

Kašmir zadržava svoja odlična svojstva provetravanjem. Vodite računa da ne nosite džemper dva dana zaredom, odevne predmete od kašmira nosite barem svaki drugi dan. Kašmir nikad nemojte da perete na temperaturi koja je viša od 20 stepeni jer se samo tako neće skupiti i uništiti. Ako se odlučite da perete džemper u mašini za veš, koristite isključivo program za pranje vune na temperaturi do 20 stepeni. Ipak, najsigurnije je da ga operete na ruke i nikako nemojte da ga cedite ručno, već ga položite preko peškira, a zatim nežno uvijajte peškir kako bi pokupio višak vode.

kašmir
foto: Profimedia

Pravila

Uz dovoljno, ali ne previše pranja, postoji još nekoliko korisnih saveta koje stručnjaci preporučuje kako biste produžili vek trajanja omiljenih odevnih komada. Kao prvo, uvek proverite uputstva za pranje na etiketi, bez obzira na materijal. Ako džemper može da se pere u mašini za veš, perite ga samo na programima za osetljivo ili ručno pranje, u hladnoj vodi, jer toplota može lako i brzo da skupi džempere.

Ako želite dodatnu zaštitu, možete se odlučiti za ručno pranje u kadi ili umivaoniku s nežnim deterdžentom. Veoma je važno da nakon pranja ne cedite džemper, već ga ostavite da se prirodno osuši. Takođe, bez obzira na to da li perete ručno ili koristite mašinu za veš, položite svoje džempere ravno da se osuše na vazduhu umesto da ih stavite u sušilicu. Obavezno operite džempere pre nego što ih odložite tokom toplih meseci kako biste sprečili da mirisi i fleke uđu u njih.

Veš Mašina
foto: Profimedia

Kurir.rs

Bonus video

00:50

PEŠKIRI MOGU BITI MEKANI I BEZ OMEKŠIVAČA: Žena podelila VRHUNSKI TRIK za pranje! Stavila ih u kadu i uradila OVO! VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track