NA BOGOJAVLJENSKU NOĆ JE SVE MOGUĆE: Ona budi veru da SUĐENI ipak postoji, a ovako su naši stari predviđali VREME!
Foto: Profimedia

bog se javi

NA BOGOJAVLJENSKU NOĆ JE SVE MOGUĆE: Ona budi veru da SUĐENI ipak postoji, a ovako su naši stari predviđali VREME!

Zanimljivosti -

Bogojavljenje je 19. januara i to je dan kada srpska pravoslavna crkva praznuje otkrovenje Boga kao Svete trojice, Boga Oca, Boga Sina i Boga Svetoga Duha.

Prema verovanju, na ovaj dan, po krštenju u svetoj reci Jordan, nebo se otvorilo i ukazao se Bog Otac rekavši: "Ovo je sin moj ljubljeni, koji je po Mojoj volji.", Sin Božiji biva tada ovaplođen u telu Isusa Hrista, dok je Sveti Duh lebdeo nad bogočovekom u obliku goluba.

Hristovo krštenje, Krstovdan
foto: Profimedia

Mnogo je običaja i verovanja u vezi sa ovom večeri, ali i sa samim danom Bogojavljenja, a ona posebna zanimljiva jesu verovanja da će se neudatim devojkama na ovaj dan ukazati suđeni muškarac.

Na Bogojavljenje završavaju se nekršteni dani. Tada se u svim crkvama i hramovima osvećuje voda. To je svečani obred kojem, skoro redovno, prisustvuje mnoštvo naroda, koji osvećenu vodu nose svojim domovima, jer se ta Sveta Vodica - Bogojavljenska, čuva u svakom domu preko cele godine kao velika svetinja, a koristi se samo u velikoj nuždi (bolesti, uznemiravanje od strane zlih duhova).

Bogojavljanje spada u jedan od najvećih hrišćanskih praznika, pa shodno tome, razvili su se mnogi narodni običaji vezani kako za sam taj dan, tako i za noć uoči Bogojavljenja.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

OGLEDALCE POD JASTUKOM

Veruje se da će se devojci , koja noć uoči Bogojavljenja stavi ogledalce ispod jastuka na kome spava, u snu ukazati momak koji joj je suđen, a da ukoliko devojka ne sanja nikoga, suđenog još uvek nije upoznala.

KUGLICE OD TESTA

Još jedan zanimljiv običaj je da mlade domaćice na dan Bogojavljenja umese četiri kuglice od testa i da na 3 parčeta papira ispišu imena potencijalnih mladoženja, a da četvrti papirić ostave prazan. Zatim te papiriće stavljaju u svaku od kuglica testa koje potom ubacuju u kipuću vodu. Kuglica koja prva ispliva na površinu donosi ime mladoženje koji je ovoj devojci suđen. Ukoliko pak ispliva prazna kuglica, nevesta mora da se strpi jer još uvek nije upoznala onog pravog.

VODA SA IZVORA

U nekim krajevima je običaj da na Bogojavljensko jutro mlade devojke odlaze do netaknutog izvora vode, bace u njega nekoliko zrna pšenice ili neke druge žitarice i kažu: “Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive”. Zatim zahvataju vodu i nose je svojim ukućanima. Ponegde se još sačuvao običaj da ukućani popiju malo te vode preko sekire, jer se veruje da će se na taj način izbeći svađa među njima.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

PREDSKAZANJE VREMENA

Običaj je negde da starije žene na Bogojavljenje vode računa o vremenskim prilikama i tako predskazuju kakva će godina biti. Ako, recimo, taj dan bude mraza i snega, veruje se da će godina biti rodna, a vedro vreme najavljuje sušnu godinu.

OTVARANJE NEBA

Ukoliko se pak ispostavi da suđenog još uvek niste srele, ne očajavajte, postoji još jedno vrlo lepo verovanje da se u ponoć uoči Bogojavljenja nebo otvara i da se na njemu ukazuje Bog. Vernici tako u ponoć izlaze na ulicu ili otvaraju svoje prozore kako bi imali jasan pogled na nebo i kako bi u ponoć zamislili želju, jer smatra se, da će se onome kome se Bog ukaže na nebu, zamišljena želja i ostvariti!

Stoga, drage devojke, večeras nikako nemojte zaspati ranije, otvorite svoj prozor i pogledajte u nebo. Zamislite želju i verujte u čuda! BOG SE JAVI!

Ilustracija
Ilustracijafoto: Kurir

(Kurir.rs/Svet lepote)

Bonus video:

00:58

GLUMAC ISPRIČAO VIC: Andrija Milošević nije oduševio trudnu devojku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja