PRE NEGO ŠTO STAVITE MOKAR VEŠ PORED RADIJATORA MORATE DA ZNATE OVO: Evo zašto je opasno sušiti veš u zatvorenom!
Foto: Profimedia

OPREZ

PRE NEGO ŠTO STAVITE MOKAR VEŠ PORED RADIJATORA MORATE DA ZNATE OVO: Evo zašto je opasno sušiti veš u zatvorenom!

Žena -

Odavno smo zakoračili u zimske dane, a sa dolaskom hladnijih dana većina ljudi suši veš u zatvorenom prostoru u kući ili stanu. Mnogi građani pak sušilicu zamene radijatorima ili pećima kako bi se garderoba što pre osušila i bila spremna za peglanje i pakovanje u ormare.

S obzirom na te loše navike građana lekari upozoravaju da sušenje veša u zatvorenoj prostoriji nije dobro ni za prostor, ali ni za zdravlje ukućana. Prvi razlog je zato što se efikasnost radijatora ili nekog drugog grejnog tela u stanu smanjuje i ne može dobro ugrejati, a osim toga podiže se nivo vlage za čak 30 odsto. Samim tim udisanje te vlage kao i hemikalija od deterdženta i omekšivača loše je za pluća.

veš, mašina, pranje
foto: Profimedia

Lekari navode da bi optimalna relativna vlažnost vazduha koji udišemo trebala da bude između 45 i 60 posto, a da sve izvan tih granica uključuje adaptacijske mehanizme koji imaju svoje granice.

Prevelika vlažnost udahnutog vazduha dovodi do promena u našem organizmu u smislu smanjene koncentracije, pospanosti, promena raspoloženja, ali i pogoduje razvoju uzročnika bolesti disajnog sastava koje se razmnožavaju u vlažnoj sredini, kao što su gljivice, vlage, buđ i slično. Osim toga, vlaga koja izlazi iz mokre odeće kondenzuje se na hladnim površinama poput zidova i stvara se idealna podloga za razvoj plesni koja je posebno loša za asmatičare i alergičare. Tegobe koje se mogu javiti zbog sušenja veša u zatvorenom prostoru su otežano disanje, zviždanje kod disanja, slabost.

Imunokompromitujući pacijenti mogu imati ozbiljne komplikacije jer se ne mogu boriti protiv tih bolesti adekvatno. To su pacijenti na hemoterapiji, transplantirani pacijenti, pacijenti s autoimunom bolestima i drugi koji uzimaju kortikosteroide i druge imunosuprimirajuće lekove, oni koji imaju druge plućne, ali i srčane bolesti, upozoravaju lekari.

Veš treba razgrnuti na sušilicu, ali nikako ne na radijator. Staviti sušilicu u posebnu prostoriju u kojoj ne boravite često i ne spavate ili izbacite na balkon.

Kurir.rs

Bonus video:

00:14

Sofija Rajović sa mužem posle venčanja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track