BUDITE DOBAR PRIMER: Greške koje pravimo u ishrani dece
Foto: Profimedia

BUDITE ISTRAJNI

BUDITE DOBAR PRIMER: Greške koje pravimo u ishrani dece

Žena -

Roditelji su obično zabrinuti za opštu dobrobit svojih mališana. Međutim, neki od njih nesvesno prave niz malih grešaka koje se kasnije mogu odraziti na navike i zdravlje mališana

Dete ne zna šta je dobro za njega, to moraju da znaju roditelji. Ne zaboravite da vas dete kopira u svemu što radite, pa svojim primerom pokažite koliko je dobro i važno hraniti se zdravo.

Podmićivanje desertom Hrana nikad ne bi trebalo da služi kao nagrada jer to u njihovoj glavi stvara pojmove "dobre" i "loše" hrane koji kasnije mogu da dovedu do nezdravih navika i izbora.

Deca, Deca jedu, Ishrana
foto: Profimedia

Prisiljavanje na jelo

Studije pokazuju da forsiranje deteta da nešto pojede može u njemu razviti odbojnost prema određenoj hrani, koje se neće rešiti ni kada odraste.

Prihvatanje toga da je dete izbirljivo

Nikad nemojte da se obeshrabrite u motivisanju dece da jedu zdravu hranu i nemojte tražiti izgovore tipa "Ne mogu tu ništa, moje dete je izbirljivo". Deca se ne rađaju izbirljiva, nego to nauče kroz život ako im roditelji previše ugađaju.

ishrana, deca, riba
foto: Shutterstock

Nagrađivanje ako sve pojede

Još jedan loš način koji vodi nezdravom odnosu prema hrani. Ne terajte i ne motivišite dete da pojede sve iz tanjira, a posebno mu za to ne obećavajte nagradu. Neka pojede koliko može, a višak ostavi.

Nedopuštanje da se igra hranom

Iako ovo zvuči pomalo čudno, ima svoju logiku. Studije pokazuju kako je mnogo veća verovatnoća da će dete uživati u hrani ako mu dopustite da se malo poigra njom na tanjiru, naravno u granicama normale.

Dopuštanje da se jede pred ekranom

Trećina roditelja dopušta svojoj deci da jedu pred ekranom, pokazuju istraživanja. Ali to je vrlo nezdrava navika jer se tako nepotrebno pojede i do 10 odsto više kalorija. Osim toga, mnogo je bolja i zdravija navika biti svestan onoga što se unosi u sebe i načina na koji se jede.

Dečak, Deca, Devojčica, Televizija
foto: Profimedia

Previše grickalica između obroka

Zamislite koliko je mali detetov želudac, pa ako u njega ceo dan ubacuje kojekakve slatkiše, nezdrave grickalice i zašećerene sokove, normalno je da neće pojesti kuvani obrok - jer nema gde da stane.

(Kurir.rs)

02:49

Kroz igru i dobar primer deca najbolje uče

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track