JEDAN CVET NE ČINI VENAC: Februar ne sme nikako da vam prođe samo uz žute, mirisne mimoze
Foto: čitalac Kurira

kućna oaza

JEDAN CVET NE ČINI VENAC: Februar ne sme nikako da vam prođe samo uz žute, mirisne mimoze

Žena -

Slatki, prepoznatljivi miris mimoze uskoro će početi da se širi našim gradovima zahvaljujući Hercegnovljanima. Ako nam u februaru ponovo stigne ledeni talas, neće im smetatati: uzmite ih svakako, stavite slobodno na prozor, ili u baštu.

Već su u stanu? Odlično, odvešće vas mislima u toplije krajeve! Ali trebalo bi da nabavite još koji cvetić - jedan cvet ne čini venac, kaže stara poslovica.

cveće, presađivanje
foto: Profimedia

Ne pravdajte se da godišnje doba baš i nije pogodno za razbibrigu ove vrste. Urbano baštovanstvo ne bira vreme, nađite prostor u stanu za neku saksiju. Uostalom, pogledajte oko sebe: vegetacija napolju ne miruje, ne miruju ni vredni ratari, voćari, naši hranioci, pa nema opravdanja da i vi ne sredite i obogatite svoju zelenu kućnu oazu.

Zapamtite, prirodno svetlo i suv vazduh biljkama koje ste raširili po prostorijama sada najviše nedostaje. Dakle, stavite ih blizu prozora, ali ne i uz radijatore ili neki drugi toplotni izvor.

Idealna temperatura za kućno cveće sada je 20 stepeni. Ne bi trebalo da bude niža od 15 stepeni. Naravno, kad vetrite, zaštitite ga od promaje.

cveće, biljke, zelenilo
foto: Shutterstock

Ukoliko je neka biljka baš puno izrasla, nabavite svežu zemlju i možete da je presadite u saksiju za broj veću. Druge ostavite da miruju.

Do kraja meseca biljkama neće biti potrebna prihrana. I pored toga će da rastu, a da bi proleće dočekale u punom sjaju, morate samo da pazite da na vreme odstranjujete suve listove i izdanke. Zalivajte cveće i druge biljke redovno, ali nemojte preterivati s količinom vode koja treba da bude sobne temperature.

U februaru biljke bolje podnose suvlju zemlju, pa ako mislite da ne možete da odredite koliko je vode zaista potrebno, pokušajte sa orošavanjem. Ali pazite: prijaće, recimo, drvetu života ili popularnom bendžaminu, ali ne i afričkoj ljubičici. Nju morate zalivati samo odozdo, iz tanjirića na kojem stoji saksija.

Evo koje biljke sada možete da nabavite:

AFRIČKA LJUBIČICA Visoka je svega desetak centimetara, što nikako ne umanjuje njenu lepotu. Cveta duže od bilo koje druge biljke zimi, kad je vaši posetioci ugledaju ne mogu tek tako da prođu pored nje: mnogo je ljupka, komentar je koji ćete najčešće čuti.

afričke ljubićice, ljubićice, cveće
foto: Profimedia

Tokom samog cvetanja proredite zalivanje, ali ne dozvolite da zemlja bude potpuno suva. Inače, originalna vrsta afričke ljubičice ima tamnoplavu boju, ali će vas svakako radovati i roze, beli i crveni hibridi.

KAKTUSI Ne morate uopšte zimi da ih zalivate, osim ako je u vašem domu zaista pretoplo (više od 22 stepena), posebno ukoliko se nadate da će na proleće konačno procvetati.

kaktusi
foto: Shutterstock

Kaktusi su najbolji drug danas u skoro svakom domu nezaobilaznog kompjutera: bodljikave biljke savršeno upijaju elektromagnetno zračenje iz njih.

CIKLAMA Vrlo je osetljiva na visoku temperaturu, pa grejna tela u vašem domu ne smete da uključite na maksimum.

Kako najviše voli svežije prostorije, temperaturu do 15 stepeni, najbolje bi bilo da ovim predivnim cvetovima ukrasite hodnik, predvorje ili zastakljenu terasu.

SOBNI ZVONČIĆ U svaki prostor ova biljka unosi radost. Za njegovo lepo napredovanje smestite ga na počasnu poziciju na istočnoj ili severnoj strani doma, kako biste ga zaštititi od direktnih sunčevih zraka kojima nas je ova hladna zima ipak podarila. Treba ga držati tamo gde nije suviše hladno, ili u prostoriji u kojoj nema jakog grejanja. U rano proleće presadite ga u svežu zemlju.

cveće, zaplena, carina
foto: Carina Srbije

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

06:31

Običaji za Kinesku Novu godinu! Ovo se radi za dobru sreću i zdravlje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track