OBAVEZNO OPERITE NOVE KRPICE: Prilikom probanja garderobe na golu kožu možete da pokupite mnoge OPASNE viruse ili bakterije
Foto: Shutterstock

Vodite računa da se ne zarazite

OBAVEZNO OPERITE NOVE KRPICE: Prilikom probanja garderobe na golu kožu možete da pokupite mnoge OPASNE viruse ili bakterije

Žena -

Perete li odmah tek kupljenu garderobu? Ako nemate ovu naviku, možda ćete je dobiti nakon što pročitate rezultate ovog istraživanja.

Doktor Filip Tijerno, direktor mikrobiologije i imunologije na Univerzitetu u Njujorku, imao je priliku da vidi šta se skriva ispod rukava i nogavica tek kupljene odeće.

Garderoba je skupljena u različitim buticima, uključujući i one sa markiranom robom. Nakon uzimanja uzoraka pokazalo se da je većina garderobe natopljena znojem, kožnom florom, kvascima, mikrobima iz fekalija i vaginalnim izlučevinama.

odeća, garderoba, butik, kupovina odeće, isprobavanje odeće
foto: Shutterstock

"Pojedina odeća je užasno kontaminirana mnogim štetnim organizmima što ukazuje da je veliki broj ljudi isprobao tu garderobu. U neku ruku, dodirujući ove komade garderobe kao da dodirujete nečiji pazuh ili međunožje. Zato bi bilo dobro zaštititi se. Najverovatnije vam neće biti ništa, u većini slučajeva ništa se loše ne dogodi, ali ovo ipak predstavlja potencijalnu opasnost", kazao je dr Tijerno i dodao kako isprobavanjem ove odeće može da se raširi vrlo gadan tip proliva, možete "pokupiti" i želudačne viruse ili bakterije otporne na antibiotike.

Kako se zaštititi?

Svakako operite tek kupljenu odeću, a kad je probate uvek imajte na sebi neki sloj zaštite - ne oblačite stvari na golu kožu!

veš, Veš Mašina, Pranje Veša
foto: Shutterstock

Kurir.rs/N.B.

Bonus video:

00:47

Andrija Milošević nije mogao da izdrži, prekinuo ženu u kuvanju i ispričao vic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track