BOTOKS NIJE ŠTETAN, ALI TREBA VODITI RAČUNA: Doktorka Marija Ristanović objasnila kako dolazi do grešaka i navela 2 KLJUČNE!
Foto: Privatna Arhiva, Printscreen/Tik Tok

poverenje je ključno

BOTOKS NIJE ŠTETAN, ALI TREBA VODITI RAČUNA: Doktorka Marija Ristanović objasnila kako dolazi do grešaka i navela 2 KLJUČNE!

Žena -

Slučaj AmerikankeTatijane Rezende je zaintrigirao i uplašio veliki broj ljudi na platformi TikTok jer je ispričala kako joj se nakon neuspešne injekcije botoksa levi kapak spustio, a desno oko povećalo. Ona je tvrdila da je doktor ubrizgao botoks na pogrešno mesto.

Tatijana Rezende, TikTok
foto: Printscreen/TikTok

Teme o estetskim zahvatima i procedurama su uvek zanimljive, ali ovog puta smo pozvali doktorku estetske medicine Mariju Ristanović da pogleda video i fotografije i kaže svoje stručno mišljenje, kao i da objasni kako dolazi do ovih grešaka.

dr Marija Ristanović, Tatijana Rezende
foto: Privatna Arhiva

- Ovo što se desilo Amerikanki je ptoza kapaka. Takve stvari mogu da se dogode u dva slučaja - ukoliko lekar ne aplicira botoks u određeni mišić i to je njegova greška, i ako se pacijenti ne pridržavaju uputa koje dobiju od doktora nakon odrađenog tretmana. Tada je isključivo greška pacijenata. Mi nakon tretmana dajemo upute jer botoks ne deluje odmah, kao na primer filer čiji je efekat odmah uočljiv.

dr Marija Ristanović
foto: Privatna Arhiva

Pacijent nakon tretmana šest sati ne sme da spava, narednih nekoliko dana treba da se spava na leđima, u zoni u kojoj se rađen botoks ne vrši se nikakav jači pritisak, masaže ili vežbanje, zapravo sve ono što može da dislocira botoks. Svaki pritisak na mestu na kojem je apliciran botoks može dovesti do migriranja botoksa i otuda može da nastane taj neželjeni efekat, u ovom slučaju ptoza kapaka - rekla je doktorka Marija.

Iako su se mnogi uplašili i otkazali svoje zahvate posle Tatjaninog snimka, dr Ristanović kaže da nema razloga za brigu.

- Nema razloga da imamo brigu i da neko ne želi da ponovi tretman. Botoks nije štetan, ali pacijenti moraju dobro da povedu računa kome će ukazati svoje poverenje. Moraju ići kod proverenih doktora, koji imaju kredibilitet. Inače, botoks se našao na poslednjem mestu u estetskoj medicini, mnogo pre je počeo da se koristi u lečenju u neurologiji, u stomatologiji i nema razloga da se plasira da se ne radi i da je to nešto strašno.

Isto tako, kada se ovakve situacije dese, ta ptoza kapaka, mi lekari nemamo neke velike mogućnosti da otklonimo taj problem. Otprilike kako popušta botoks, kako se resorbuje i smanjuje njegovo dejstvo nakon primene, tako se vraća i funkcija kapka - završava doktorka.

dr Marija Ristanović, Tatijana Rezende
foto: Privatna Arhiva

(Kurir.rs/Aleksandra Miletić)

Bonus video:

07:00

VIS LIMUNADA! Muzičari iz Beograda očarali pesmom koja nosi veliku poruku NEŠTO ŠTO DO SADA NISTE ČULI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track