TAJNA JE U PRIRODI: Ove biljke deluju kao PRIRODNI ANTIDEPRESIVI! Umiruju i podižu raspoloženje
Foto: Profimedia

ISPROBAJTE

TAJNA JE U PRIRODI: Ove biljke deluju kao PRIRODNI ANTIDEPRESIVI! Umiruju i podižu raspoloženje

Žena -

Za blaže simptome depresije preporučuje se psihoterapija, posebni oblici fizičke aktivnosti, kao i primena proizvoda od lekovitog bilja

Primena antidepresiva najčešće se ne preporučuje u slučaju umerenih depresivnih epizoda, naročito ako simptomi traju kraće od dve nedelje, jer njihova neželjena dejstva, tokom ovog perioda, mogu imati više štete nego koristi.

depresija
foto: Shutterstock

Kantarion

Najbolji prirodni antidepresiv je upravo kantarion. Testiran je mnogo puta i dokazano je da je najefikasniji kod svih vrsta depresije, a naročito kod one blažeg oblika. Kantarion se koristi i za izradu brojnih lekova, međutim, umesto da koristite lek, preporučuje se da kantarion koristite u kombinaciji s još nekim biljkama, za najbolji učinak.

On podstiče serotonin i noradrenalin, koji su prirodni antidepresivi u telu na način da ne izaziva nikakve neželjene reakcije. Podiže raspoloženje i koncentraciju i tako pozitivno deluje na nervni sistem. Možete ga piti u vidu čaja ili koristiti ulje kantariona, a najbolja je kombinacija oba za brži i bolji efekat.

Kantarion
foto: Profimedia

Ginko

Na isti način kao i kantarion, ginko biloba utiče pozitivno na nervni sistem. Osobe koje su imale problem s protokom krvi u mozgu nakon redovne upotrebe ove biljke postigle su veliko poboljšanje. Tako je ginko biloba najbolja biljka za lečenje depresije koja je nastala usled starenja moždanih ćelija. Takođe je mogu koristiti i mlađe osobe, jer generalno pozitivno utiče na nervni sistem i podstiče bolje raspoloženje.

Žuti jasmin

Sam miris jasmina ima blagotvorno dejstvo na nervni sistem. Pospešuje dobar san i dobro raspoloženje, zatim osećaj sreće i mira. On je jedan od najjačih prirodnih antidepresiva. Možete ga koristiti u vidu ulja ili možete staviti osušenu biljku u sobu i povremeno je mirisati. Ukoliko imate svežu, to je najbolji način da za kratko vreme podignete raspoloženje.

ulje, arganovo ulje, zlatno, žena
foto: Profimedia

Lavanda

Još jedan prirodni antidepresiv je lavanda, koja deluje na nervni sistem tako što oslobađa od osećaja tuge i svih stanja depresije. Podstiče normalan san i dobro raspoloženje, a preporučuje se da koristite ulje biljke. Osim toga, njen miris ima pozitivan učinak, a možete praviti i čaj od sušene lavande.

Matičnjak

U narodnoj medicini matičnjak važi za jednu od najmoćnijih biljka za umirenje nervnog sistema, protiv nesanice i nervoze i za sprečavanje simptoma depresije. Matičnjak je,takođe, dobar izbor u borbi protiv glavobolja, naročito onih izazvanih psihičkim premorom.

deca, baka, žena, kafa, čaj
foto: Shutterstock

Danas, kad smo svi u manjoj ili većoj meri izloženi stresu, matičnjak je nezaobilazni saveznik protiv nervoze, anksioznosti i čitavog niza psihosomatskih bolesti koje se mogu javiti kao posledica stresa. Pored delovanja na nervni sistem, matičnjak ublažava i digestivne tegobe - nadimanje, loše varenje i dijareju.

(Kurir.rs)

01:55

VELIKI PRITISAK NA PSIHU U VREME KORONE: Najugroženije višečlane porodice, anksioznost i depresija u porastu (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track