LUK U NAJLON ČARAPI, JAGODE U SIRĆETU: Namirnice mogu MNOGO DUŽE da vam traju ako je OVAKO čuvate
Foto: Shutterstock

TRIKOVI

LUK U NAJLON ČARAPI, JAGODE U SIRĆETU: Namirnice mogu MNOGO DUŽE da vam traju ako je OVAKO čuvate

Žena -

Kako bi namirnice ostale što duže sveže, trebalo bi da ispoštujete neka pravila o njihovom čuvanju i odlaganju

Luk se može držati van frižidera čak osam meseci ako ga stavite u stare najlon čarape i zavežete čvor iza svake glavice. Ako vam je takav način čuvanja suviše neobičan, luk spakujte u papirne kesice. Nikada ga ne držite u plastici jer tada može pobuđaviti ili proklijati. A ako ste nasekli previše luka, čvrsto ga zamotajte u plastičnu foliju i stavite u fridžider.

crni luk, luk
foto: Profimedia

Plastična folija dobro će vam doći i za čuvanje banana - njome čvrsto umotajte mesto gde se spajaju peteljke banana kako ne bi bilo izloženo vazduhu, što podstiče kvarenje. Banane je dobro čuvati što dalje od ostalih namirnica jer se iz njih oslobađa najviše etilena, koji ubrzava kvarenje.

Neograničeni rok

Postoje i namirnice s neograničenim rokom trajanja. Čak i ako je promenio boju ili se kristalizovao, med je i te kako upotrebljiv jer ga antibiotska svojstva čuvaju od kvarenja. Pokvariti se ne mogu ni šećer i so jer se u njima ne mogu razvijati bakterije.

šećer
foto: Shutterstock

Hleb ostaje svež u zamrzivaču

Frižider nije dobro mesto za držanje hleba jer će se brže osušiti nego na sobnoj temperaturi. Ali, ako ga zamrznete, celog ili isečenog na kriške, hleb će zadržati svežinu najmanje tri meseca, a nakon što ga odledite biće ukusan kao svež.

Jaja duže traju ako se zamrznu "naopačke"

Jaja u frižideru mogu stajati 120 dana. Bolje se čuvaju ako im je šiljasti kraj okrenut ka dole. Jaja možete zamrznuti i tako što ćete ih umutiti sa solju ili šećerom.

jaja, Uskrs
foto: Shutterstock

Pranje malina i jagoda

Bobičasto voće trajaće duže ako ga operete u sirćetu i vodi. To će mu produžiti rok trajanja za sedam dana, a ukus sirćeta neće se osetiti.

Citruse i krompir čuvajte van frižidera

Citrusno voće bolje je držati na sobnoj temperaturi. Ako limun, limetu i pomorandže čuvate u frižideru, kora će im postati gruba, tvrda, biće manje sočni i neukusni. Takođe, ni krompir ne voli frižider jer mu niske temperature kvare ukus.

Maslac ne voli niske temperature

Maslac je najbolje čuvati na početku police ili u vratima jer će se tako lakše mazati i seći. Neotvoren margarin u frižideru se može čuvati od četiri do pet meseci, ali otvoren se mora potrošiti za mesec dana.

Maslac
foto: Profimedia

(Kurir.rs)

07:50

NEKADA HRANA ZA SIROMAŠNE A DANAS ZA BOGATE: Zbog čega se kavijar, jedan od najluksuznijih delikatesa više ne proizvodi u Srbiji?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track