KAD MIŠIĆI ZABOLE I GLAVA POČNE DA PUCA: Potpuno zdrave osobe, mlade i stare, može da spopadne OVO! Evo šta može da pomogne
Foto: Profimedia

fibromijalgija

KAD MIŠIĆI ZABOLE I GLAVA POČNE DA PUCA: Potpuno zdrave osobe, mlade i stare, može da spopadne OVO! Evo šta može da pomogne

Žena -

Poremećaji koji se reflektuju pojavom bola u mekim tkivima, mišićima, tetivama ili ligamentima često rađaju i ukočenost. Kad nas spopadnu, nismo u stanju da obavimo ni najobičnije, svakodnevne poslove, a kamoli da nešto podignemo, prenesemo, vežbamo...

Od muke, i glava počne da puca!

Glavobolja
foto: Shutterstock

Osnovni sindromi fibromijalgije ne moraju da se jave samo u određenom području, lako je moguće da vam, ako ne prvi put, zahvate celo telo. Ovo neprijatno opšte stanje češće je kod žena, dok se muškarci uglavnom žale na bolove u nepovezanim delovima tela, što je najčešće posledica profesionalnog ili rekreativnog bavljenja sportom. Prva reakcija na mišićno naprezanje svakako je bol.

Ovo stanje, s kojim se neki bore godinama, uglavnom nije po život opasan poremećaj, ali dugotrajni simptomi, osim što su uvek vrlo neprijatni, mogu da upute na još neko oboljenje koje je neophodno dijagnostikovati s velikom pažnjom i uporno lečiti i pratiti da vas ne bi odvelo u invaliditet.

kolica, invalid
foto: Shutterstock

UZROCI SU VIŠE NEGO BROJNI

Uz telesni stres, fibromijalgiju može da izazove i mentalni stres, kojem smo svi svakodnevno izloženi - neko više, neko manje, kao i teskoba, depresija. Uzroci su i izlaganje hladnoći i vlagi, nedovoljno spavanje, ozlede, razne bakterijske infekcije...

Napetost u jednom ili više područja tela mogu da izazovu i osteoartritis, reumatoidni artritis, lupus, polimiozitis (zapaljenske promene poprečno-prugastih mišića), dermatomiozitis (zahvata kožu i mišiće), problemi s radom štitne žlezde, nizak nivo kalijuma u organizmu, čak i nadražena creva. Nije retko da fibromijalgiju kod vas izazove i nasleđe.

Više faktora istovremeno doprinosi ovom stanju

Sve treba dobro da ispitate, bez obzira na to koliko imate godina, jer sindromi fibromijalgije pogađaju i adolescente i decu koja obole od poliomijelitisa ako nisu vakcinisana ili su grip pregurala bez lečenja, na nogama.

Kuhinja, Ručak, Familija
foto: Profimedia

Bol i ukočenosti obično se postupno razvijaju, ali mogu da nastupe i naglo, pri čemu je bol izuzetno oštar. Još ako ste u momentu kad vas spopadne umorni ili napeti, pojačaće se, a često će vas od svega što vam se događa jako zaboleti i glava. Područja osetljiva na pritisak lako dovode i do grčenja mišića i ukočenosti, a najčešće se javlja u donjem delu leđa, u natkolenicama, vratu, ramenima i grudnom košu.

REŠENJA NA DOHVATU RUKE

Tegoba koje osećate često možete da se rešite u kućnim uslovima, ali ako potraju - neurolog je taj koji će vam tačno reći u čemu je stvar i šta treba da radite. Kako kod svakog uzrok nije isti, ne slušajte savete rođaka ili prijatelja, ne gutajte svašta, jer kad neurolog ustanovi uzrok fibromijalgije, možda ćete moći da ublažite ovo stanje i bez lekova.

Fokusirajte se na vežbe koje će vam pomoći da postignete optimalan tonus mišića

Verujte, nekad je običan tretman, koji vam nije pao na pamet, najdelotvornija terapija, a tu spadaju određene vežbe rastezanja i vežbe za poboljšavanje snage, možda nežna masaža određenim kremama ili - utopljavanje.

Kičma, Vežbanje, Thinkstock

Zapamtite, aspirin za kojim posežete u ovim i drugim prilikama, kad treba i kad ne treba, može i te kako da naškodi, kao i drugi nestereoidni protivupalni lekovi, a pritom uglavnom nisu od velike koristi.

Ponekad će vam lekar dati lokalni anestetik, sam ili s kortikosteroidom direktno u osetljivo područje, što će vam olakšati muke, reći koju tačno kremu ili suplemente da koristite. Moguće je i da će vam prepisati niske doze antidepresiva pred spavanje, čime ćete poboljšati san i ublažiti simptome.

KAD MORATE KOD LEKARA

ISTOG MOMENTA: Ako primetite da bol mekih tkiva prate velika slabost, nemogućnost pomeranja, nagli početak zadržavanja tečnosti u organizmu, neuobičajeno mala zapremina urina, poteškoće s disanjem, otežano gutanje, muka i povraćanje, povišena temperatura, groznica, ukočenost u predelu vrata.

Bol, Mišići, Fibromijalgija
foto: Shutterstock

ŠTO PRE JE MOGUĆE: Ako bolovi nastaju bez jasnog uzroka, ne pomogne kućno lečenje, jave se i problemi sa zglobovima, ili bol prate osip, crvenilo ili otok bez povišene temperature. Kod lekara treba da odete i ako osetite bol posle primene nekih lekova, promeniće vam terapiju. U pitanju su uglavnom statini i ACE inhibitori.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

00:30

KARDIOLOG IZNEO ZAPANJUJUĆE PODATKE: Sve više TRIDESETOGODIŠNJAKA dobija INFARK, prosto zapanjujuće, ali je među nama!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track