BLITVU S RAZLOGOM SMATRAJU NAJZDRAVIJIM ZELENIŠEM: Evo kako utiče na organizam i zašto odmah morate da je uvrstite u ISHRANU
Foto: Profimedia

UVRSTITE JE U ISHRANU

BLITVU S RAZLOGOM SMATRAJU NAJZDRAVIJIM ZELENIŠEM: Evo kako utiče na organizam i zašto odmah morate da je uvrstite u ISHRANU

Žena -

Gotovo da nema vitamina i minerala koji nisu u većoj ili manjoj meri sadržani u ovom povrću.

Blitva je tamnozeleno lisnato povrće iz porodice lobodnjača, među koje spadaju i cvekla i spanać. Potiče s Mediterana, a danas je čest gost u baštama širom sveta. Blitva je izuzetno cenjena još od davnih vremena, o čemu govore i Aristotelovi zapisi iz 4. veka pre Hrista. Još u doba starih Grka i Rimljana prepoznate su njene lekovite moći, pa je smatrana čudotvornom biljkom.

Energetska i nutritivna vrednost

Blitva u svom lišću krije brojne nutritivno vredne supstance, zbog čega se smatra zaista moćnom namirnicom. Gotovo da nema vitamina i minerala koji nisu u većoj ili manjoj meri sadržani u ovom povrću. Prema tvrdnjama stručnjaka, u blitvi je prisutno 13 različitih antioksidansa, od koji se posebno ističu alfa i beta karoten, lutein, zeaksantin i kolin. Jedna je od najzdravijih vrsta lisnatog povrća, nema veliku energetsku vrednost, ali ima odličnu kombinaciju vitamina i minerala, fitonutrijenata i dijetalnih vlakana.

Vitamini
foto: Shutterstock

Štiti ceo organizam

Karakteristični sastojci blitve su i lutein i zeaksantin, koje često nazivaju i "vitaminima za oči". Osim što čuva vid, lutein koži pruža zaštitu od UV zraka. Analize su pokazale da lice sadrži najveće koncentracije luteina u odnosu na celo telo, jer je najviše i izloženo suncu.

Blitva obezbeđuje nutrijente koji mogu regulisati visok krvni pritisak i povoljno utiču na kardiovaskularni sistem, redukuju štetno delovanje slobodnih radikala na mnoge organe u organizmu i imaju protivupalno delovanje, ublažavaju grčeve u mišićima i migrene.

glavobolja, migrena
foto: Profimedia

Blitva ima visok sadržaj vitamina C i beta karotena i obilje mineralnih soli. Blitva sadrži i velike količine vitamina B1, B2, kalijum, magnezijum, mangan, gvožđe, kalcijum i druge važne sastojke. Ima i zavidnu količinu ugljenih hidrata, proteina, celuloze i biljnih ulja. Celulozna vlakna su važna jer za sebe vežu višak vode i otrovne sastojke. Ugljeni hidrati su važni za mozak i nervni sistem. Veruje se da redovno konzumiranje može da smanji rizik od Alchajmerove bolesti.

Alchajmer
foto: Profimedia

Osim toga, poboljšava i krv, jača kosti i štiti kompletnu sluzokožu tela. Konzumiranjem blitve u organizam se unose znatne količine vitamina K, koji sprečava delovanje ćelija koje razaraju kosti, a samim tim smanjuje se rizik od osteoporoze. Vitamin K se u probavnomtraktu pretvara u oblik vitamina koji aktivira glavni protein u kostima.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:15

NAJMOĆNIJI LEK ZA IMUNITET SRBIJA IMA U IZOBILJU: Stručnjaci sa Harvarda sugerisali da je OVA namirnica NAJBOLJA (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track