NEPONOVLJIVI STIL DŽEKI KENEDI ŽIVI I DANAS! Nije slučajno što je bila i ostala jedina AMERIČKA LEDI!
Foto: Profimedia

MODA ZA sva vremena

NEPONOVLJIVI STIL DŽEKI KENEDI ŽIVI I DANAS! Nije slučajno što je bila i ostala jedina AMERIČKA LEDI!

Žena -

Udovica ubijenog predsednika SAD Džona Kenedija bila je modna ikona i dok je bila prva dama i do smrti nije odustala od odeće koju je volela. Svilene marame, široke pantalone, rolke, trenčkoti i velike okrugle naočare bili su deo stila Džeki O. Ko je kopira - nikad ne greši.

Džeki Buvije Kenedi bila je prva i poslednja prva dama čije su ponašanje i način oblačenja predstavljali model dobrog ukusa za ceo svet i koja je pokazala da Americi nije potrebna plava krv da bi imala kraljevski par i dvor kojim može da parira onima u Evropi. Koristila je modu da izrazi koliko je administracija njenog muža mlada, moderna i napredna. Ono što je nosila i tokom boravka u Beloj kući i posle toga prepoznajemo kao "Džekin stil", što nijednoj ženi u istoriji nije pošlo za rukom.

Ravna linija haljina

Haljine do kolena i bez rukava (shift dress) postale su deo mode otkako se u njima pojavljivala na stranicama Lajfa i drugih magazina. Najčuvenije su dve haljine koje je kreirala njena školska drugarica Lili Pulicer. Bila je stidljiva po prirodi i strahovala je da je drugi gledaju kao "snoba iz Njuporta koji nosi francusku odeću i mrzi politiku".

Džeki Kenedi
foto: Profimedia

Velike naočare za sunce

Džekin zaštitni znak bile su velike naočare za sunce, koje je nosila celog života. Imala je bezbroj pari različitih firmi i kažu da je na svakom koraku u kući imala poneke - samo da ih uzme i stavi u tašnu kad negde krene.

Džeki Kenedi
foto: Profimedia

Toke, široke pantalone, košulje...

Pomogla je ženama da oslobode struk, skinu krinoline i reše se preteranog tapiranja kose. Njen stil odevanja nije bilo teško kopirati: bila je poznata po malim šeširima - "tokama" (pill hats) koje je za nju izrađivao Halston. U godinama posle Bele kuće nosila je udobnu (i skupu) odeću: pantalone iz sedamdesetih, svilene košulje i marame, a iznad svega ravnu obuću: mokasine.

"Guči" torba

Iz ovog perioda potiče njena naklonost ka velikim tašnama poput ove iz modne kuće "Guči". Toliko je volela ovu torbu da se ona i danas, po želji vlasnika, zove "Džeki Guči".

Trostruka ogrlica

Džeki je volela bisere a jedna njena ogrlica postala je zaštitni znak čitave epohe. Bio je to omiljeni komad nakita Žakline Kenedi: biserna ogrlica iz tri reda, s kojom je pozirala na mnogim fotografijama. Najpoznatija je sigurno ona na kojoj Džeki drži malog Džon-Džona u naručju, a on se igra s biserima oko njenog vrata. Ogrlica je kreacija američkog juvelira Keneta Džeja Lejna i izrađena je od 158 veštačkih bisera žućkaste boje. Reč je o ručno bojenom staklu iz Češke, koje početkom prošlog veka bilo veoma popularno među imućnim svetom, jer je bilo teško naći prave bisere koji su tako skladni po boji i veličini. Pretpostavlja se da je ogrlicu Džeki dobila od majke i da je istu imala i njena sestra.

Džeki Kenedi
foto: Profimedia

Ogrlica dužine 42 centimetra specifična je po tome što redovi bisera nisu podjednako udaljeni jedan od drugog, već je posle unutrašnjeg postojao veći razmak nego između donja dva reda, tako da je poslednji mogao da se provuče kroz gornje kako bi se dobio sofisticiraniji izgled. Tako je bisere nosila Koko Šanel, Džekina omiljena kreatorka. Koko je takođe verovala da je patent veoma bitan deo ogrlice i da treba da se nosi tako da se vidi, pa je bio bogato ukrašen kristalima. Ogrlica je 1996. prodata kovnici "Frenklin" za 211.500 dolara na aukciji u "Sotbisu", a realna vrednost je procenjena na 500-700 dolara. Sama Džeki je tražila da njen nakit bude prodat kako bi porodica mogla da održava svoje posede. U muzeju Smitsonijan mogu se kupiti replike najpoznatijih komada nakita Džeki Kenedi, od biserne ogrlice do malog sata koji je bio njen jedini ukras na čuvenoj fotografiji snimljenoj posle smrti Džona Kenedija.

Najtužniji "Šanelov" kostim na svetu

Ružičasti "Šanelov" kostim koji je Džeki nosila i onog dana u Dalasu kada je Džon Kenedi ubijen smatra se simbolom završetka doba nevinosti u 20. veku. Danas se nalazi u Nacionalnom arhivu, daleko od očiju javnosti, i tek od prošle godine može da se pogleda.

Džeki Kenedi
foto: Profimedia

Kostim iz sezone za 1961. bio je veteran u Džekinoj garderobi i nosila ga je mnogo puta pre toga, a Džon joj je pre putovanja u Dalas rekao: - Na tom ručku će biti sve te bogate republikanke s bundama od nutrije i dijamantskim narukvicama. Moraš da izgledaš dobro koliko i one. Budi jednostavna - pokaži tim Teksašankama šta je stvarno dobar ukus.

Kurir.rs/Lena/Lj. Jorgovanović

Bonus video:

00:32

TRUBAČKA PRINCEZA ZABLISTALA NA GUČI: Drago mi je što sve više devojaka kreće mojim stopama!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track