NAKON PRŽENJA SVI PROSIPAJU ULJE U SUDOPERU, A TO JE OGROMNA GREŠKA: Evo šta treba uraditi sa ostatkom masnoće (VIDEO)
Foto: Shutterstock

BRINITE O OKOLINI

NAKON PRŽENJA SVI PROSIPAJU ULJE U SUDOPERU, A TO JE OGROMNA GREŠKA: Evo šta treba uraditi sa ostatkom masnoće (VIDEO)

Žena -

Dosta jela koje spremamo zahtevaju prženje u manjoj ili većoj količini ulja. Međutim, postavlja se pitanje šta raditi sa ostatkom ulja nakon pripreme jela?

Većina domaćica prosipa ulje nakon prženja u sudoperu ili u wc šolju. Ipak, nijedna od te dve opcije nije dobra iz dva razloga.

ulje, kuvanje, hrana
foto: Profimedia

Naime, postoji ozbiljna opasnost da se zbog hemijskih procesa sa ostalim jedinjenjima, ova masnoća pretvori u naslage i izazove zapušenja u odvodima. Drugi razlog je zagađenje vode, koje ostavlja znatno opasnije i dugoročne posledice.

Naime, mala količina iskorišćenog ulja može da zagadi ogromne količine vode, što predstavlja pravu katastrofu za reke u koje se izliva kanalizacija.

higijena, sudopera, sunđer
foto: Shutterstock

Gde treba bacati iskorišćeno ulje?

Ukoliko je u tiganju ostalo jako malo ulja, pokupite ga papirnim ubrusima koje ćete posle baciti u smeće.

Ako je ipak ostalo znatno više ulja nakon prženja, sačekajte da se dobro ohladi, pa ga preručite u plastičnu flašu, koju ćete dobro zatvoriti kako ulje ne bi iscurelo, i baciti je u kantu.

prženje, Meso, Tiganj
foto: Shutterstock

Ipak, ako vam je u tiganju ostalo i ostataka prženja i masnoće, a ne samo ulja, onda jedna žena sa TikToka ima rešenje za vas - genijalan trik u samo tri koraka.

Sve što treba da uradite jeste da u sudoperu stavite komad aluminijumske folije, koju ste oblikovali tako da pristaje odvodu. Ostatke masnoće izlijte iz tiganja u foliju, i pustite da ona odstoji dok se ne pretvori u čvrsti komad, a zatim je omotajte folijom koja je ispod i bacite u kantu za smeće.

Njen video je pregledan više od 5,5 miliona puta, piše "Daily Mail".

- Uvek sam koristila papirni ubrus da upijem ulje, moram ovo probati - bio je jedan komentar, dok su se drugi složili da je ovo genijalno rešenje.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:45

Žene prave sapun od jestivog, iskorišćenog ulja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track