MUČI VAS PRAZAN BUĐELAR? Probajte ovaj trik za štednju uz pomoć kog ćete uvek imati para u novčaniku, a caka je jednostavna!
Foto: Profimedia

vredi probati

MUČI VAS PRAZAN BUĐELAR? Probajte ovaj trik za štednju uz pomoć kog ćete uvek imati para u novčaniku, a caka je jednostavna!

Žena -

Ako ne računamo milionere, znamo koliko je štednja novca itekako teška stvar. Štek za ''crne dane'' je neophodan, da bukvalno ostane za te dane, a ne da se za svaku glupost vadi pare iz kasice.

Jedna profesorka prava osmislila je jedinstveno pravilo za štednju, koje bi trebalo svima da pomogne.

novac
foto: MONDO/Uroš Arsić

Pravilo glasi: 50-30-20 koje podrazumeva da 50 odsto zarade ide na fiksne troškove.

50 odsto zarade ide na fiksne troškove. Kao što su stan,računi, hrana 30 odsto se odnosi na hranu koju ne jedete u kući, već po restoranima, ili ako ste na poslu. 20 odsto zarade trebalo bi da ostavite sa strane.

novac, novčanik
foto: Shutterstock

Ako se budete pridržavali ovih pravila, velika je šansa da ćete uštedeti pare, i biti lagodniji po pitanju finansija. Istina je da je svakako laše ljudima koji ne plaćaju kiriju za stan, ili nemaju visoke račune. Ali svaki način štrednje biće bolji na kraju meseca za vas.

Možda mislite da je previše ovo, ali vi možete da odvojite za početak samo deset odsto od plate jer i to je nešto. Ušteda je u suštini stvar navike, kada jednom budete uštedeli, svaki naredni put će vam biti lakše.

potrošač, novčanik
foto: Stefan Jokić

(Kurir.rs/A.M./Najžena)

Bonus video:

17:32

OD SMERNE I FINE DO VAMP DEVOJKE SA TETOVAŽAMA Marina Visković promenila fazon i stajling IZGLEDA NIKAD LEPŠE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track