DORUČAK NIPOŠTO NE BI TREBALO PRESKAKATI: Ovako ćete najbolje da probudite metabolizam i obezbedite telu energiju do ručka
Foto: Profimedia

Jutro uz zdrav obrok

DORUČAK NIPOŠTO NE BI TREBALO PRESKAKATI: Ovako ćete najbolje da probudite metabolizam i obezbedite telu energiju do ručka

Žena -

Po jutru se dan poznaje, bar tako tvrdi stara uzrečica. S obzirom na to da dan počinje doručkom, logično bi bilo da mu poklanjate više pažnje nego bilo kom drugom obroku.

Doručak, Prženice
foto: Shutterstock

Statistike, nažalost, pokazuju da oko 60 odsto ljudi doručak jednostavno preskoči. Mada se na prvi pogled čini kao nešto nebitno, ovo nije nimalo zdravo, budući da je doručak vrlo efikasan način da "probudite" metabolizam, odnosno pripremite organizam za ostatak dana.

Ako ujutru u organizam unesete neke jednostavne šećere (koji se nalaze u hlebu, šećeru i raznim pecivima), dolazi do skoro trenutnog porasta količine šećera u krvi, na šta telo reaguje i smanjuje šećer, koji se tada pretvara u rezerve energije u obliku masnih naslaga, a to za posledicu ima povećanje želje za ugljenim hidratima. Očigledno je da se ne radi o najzdravijem procesu.

dorucak
foto: profimedia

Doručkujte kod kuće

Sličan rezultat ima i preskakanje doručka. Šećer u krvi pada ispod normale, što opet rezultira konzumiranjem jednostavnih ugljenih hidrata i krug se ponavlja. Pošto živimo brzo, najlakše je svratiti u pekaru i kupiti neko pecivo, popiti kafu ili sok.

Nažalost, ovo je najčešći doručak većine ljudi. Da biste izbegli ovakav i slične scenarije, potrebno je da se naviknete na doručak kod kuće. Svako može da se probudi 20 minuta ranije i da sedne za sto pre nego što krene na posao. Možda ovo zvuči kao nekakva gnjavaža, ali nakon nekoliko nedelja pitaćete se kako ste do sada funkcionisali bez doručka, a i shvatićete da je jeftinije.

Doručak
foto: Shutterstock

Što više mlečnih proizvoda

Doručak bi trebalo da se sastoji od mlečnih proizvoda, koji će organizam opskrbiti proteinima i kalcijumom. Integralni hleb ili jelo od celovitih žitarica odličan je izvor složenih ugljenih hidrata, vlakana, minerala, pa čak i vitamina, a uz ove osnovne sastojke, doručak je dobro obogatiti i voćem.

Samo tako ćete organizmu obezbediti potrebnu energiju, i ne zaboravite da se preskakanjem obroka metabolizam usporava, što vodi lošoj probavi, gojenju - ukratko, ne baš tako dobrim stvarima.

Kafa, Doručak, Kroasan, Maslac
foto: Profimedia

Kurir.rs/N.B.

Bonus video:

01:09

Proleće u Kini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track