OD APRILA SU BEZ KONKURENCIJE: Kao solista ili u društvu, UKRASNI GRM će beskrajno da ulepša vašu baštu, terasu ili dom
Foto: RTV Mag printscreen

božanstveni, a laki za negu

OD APRILA SU BEZ KONKURENCIJE: Kao solista ili u društvu, UKRASNI GRM će beskrajno da ulepša vašu baštu, terasu ili dom

Žena -

Ukrasni žbun ne mora da bude samo obavezan detalj u bašti. Bilo da raste kao solista, bilo da je u sklopu predivnog prolećnog šarenila - mesto može da nađe u vašoj bašti, na terasi ili u vašem domu. Ne treba mu mnogo prostora!

hortenzija
foto: Profimedia

Sporo rastuće forme magnolije će vas uveseljavati, a nećete morati da brinete hoće li otići nebu pod oblake, ili somotske hortenzije, cvetni dren...

Bašti i terasi daju strukturu i formiraju trajnu osnovu

Naravno, potreba za orezivanjem razlikuje se od vrste do vrste: ako ih već imate i ako ste ih pred zimu skratili do zemlje, neki ukrasni žbunovi će se ovih dana pojaviti kao da se ništa nije dogodilo i zablistati u još jačem sjaju! Takva je, recimo, forzicija (Forsythia) čije će vas zlatne latice uvek iznova obradovati, uprkos radikalnoj upotrebi makaza.

Forzicija

Cveće
foto: Privatna Arhiva

Veoma je otporna biljka i možete slobodno da je ostavite na terasi u svim vremenskim uslovima, odlično trpi i niske i visoke temperature. Lako se razmnožava reznicama sa biljke nakon cvetanja. Odsecite oštrim makazama grančicu visine 10-15 cm, uklonite lišće i stavite u zemlju. Zalivajte redovno i grančica će se brzo ožiliti.

Drugi način razmnožavanja je tzv. položenicama, ali je prvi daleko jednostavniji. U jesen razmnožite biljku deobom korena. Izvadite celu biljku i ašovom podelite njen koren. Verovatno će nakon ovakve deobe biljka jedno vreme bolovati, ali će se brzo oporaviti.

Cveće
foto: Privatna Arhiva

Sada već možete da odsečete granu forzicije, stavite je u vazu sa vodom i unesite u kuću. Cvet će ostati u vazi skoro mesec dana!

Pustiće verovatno i koren, pa je možete posaditi u zemlju!

Cveće
foto: Privatna Arhiva

I kod jorgovana, japanske dunje, ukrasne kruške, mini ukrasne jabuke... isto tako je potrebno odseći višak, ali to će za vas biti posao od samo nekoliko minuta.

Pazićete samo da ne narušite njihov prirodan oblik, da vremenom ne bi oslabile i ogolile.

jorgovan
foto: Profimedia

Orezuju se samo suve grančice i one koje su izrasle suviše blizu jedna drugoj. Treba povesti računa da na granama koje ostavljamo budu makar jedan ili dva pupoljka. Mlade izdanke, iznikle iz zemlje, takođe treba poštedeti jer će se na njima vrlo brzo formirati cvetovi.

Čeka vas prava raskoš

Oko bradatog cveta, ili kariopterisa (Caryopteris) ne treba ni mnogo razmišljanja, ni puno truda!

cveće, biljke, sađenje
foto: Profimedia

Sada treba da ga skratite na nekoliko centimetara, ali će vam zato ulepšati leto, kada na terasi budete uživali u raskošnom plavom cvetu, suncu i lepom vremenu.

Japanska dunja

Mnoštvom sjajnih cvetova radovaće vas sve do juna. Grane japanske dunje (Chaenomeles) odlično podnose orezivanje kad su u saksiji, na terasi.

Proleće
foto: Profimedia

U bašti najlepše izgleda kad je prirodna.

Ne jedu se, ali mame svakog

Kurika (Euonymus) ne treba ni često ni mnogo da se orezuje. Skraćuju se samo grane koje su stare ili predugačke. Ukrasni plodovi kojima obiluje obradovaće svačije oko.

Kurir.rs/B.M.

Bonus video:

00:51

Vodopad Hukou u proleće

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track