NEMA GOREG OSEĆAJA OD PARALIZE SNA: Želiš da se pomeriš, a NE MOŽEŠ! Evo kako do nje dolazi i da li utiče na zdravlje
Foto: Profimedia

STRUČNJACI OTKRIVAJU

NEMA GOREG OSEĆAJA OD PARALIZE SNA: Želiš da se pomeriš, a NE MOŽEŠ! Evo kako do nje dolazi i da li utiče na zdravlje

Žena -

Ako ste se ikada probudili svesni svoje okoline i činjenice da ne spavate, ali uprkos tome niste mogli da se pomerite, a možda ste čuli glasove ili čak videli stvari koje nisu u sobi, verovatno ste doživeli paralizu sna.

- Paraliza sna je bihevioralno stanje u kom ste svesni, ali su vam mišići paralizovani. Reč je o vrlo neprijatnom stanju u kojem ne možete da se pomerite i pritom ste svesni svoje nemogućnosti da aktivirate mišiće - objašnjava psihijatar i stručnjak za spavanje, dr Erik Nofzinger.

insomnija, spavanje
foto: Profimedia

Uz to, ponekad se mogu javiti halucinacije, ali nema sumnje da je reč o zastrašujućem stanju, a pojedinci ga čak pripisuju svojim navodno natprirodnim sposobnostima, te opisuju kako su pritom videli demone ili komunicirali s njima.

Šta zapravo uzrokuje takvo stanje i postoje li načini da ga izbegnete? Za HelloGiggles stručnjaci objašnjavaju kako se nositi s tim problemom.

Što uzrokuje paralizu sna?

Neuropsihološkinja dr Sanam Hafiz iz Njujorka smatra da paralizu sna uzrokuje stanje između budnosti i sna. Obično se paraliza mišića pojavljuje tokom REM faze sna, koju stručnjaci povezuju sa sanjanjem.

spavanje, san, vrućina
foto: Profimedia

- Ta paraliza štiti čoveka i onemogućuje njegovo kretanje tokom snova, te omogućuje da ostanu mirni tokom odmora - kaže dr Hafiz.

Međutim, tokom paralize sna takvo stanje proživljavate iako ste budni. Niko ne zna sa sigurnošću zašto se javlja paraliza sna, a pojedini stručnjaci je povezuju sa porodičnim nasleđem. Ukoliko je neko od članova porodice patio od tog stanja, postoji verovatnoća da će je doživeti i potomci. Dr Hafiz takođe smatra kako je stanje povezano sa mentalnim tegobama poput teskobe, panike i bipolarnog poremećaja.

- Važno je istaći da je paraliza sna vrlo retko povezana sa psihijatrijskim bolestima - kaže dr Hafiz.

Koji su simptomi paralize sna?

Simptomi se razlikuju od čoveka do čoveka, ali najčešći zajednički simptom je taj da ne možete da se pomerite iako ste budni. Dr Hafiz kaže da pojedinci mogu da iskuse teškoće s disanjem, pritisak u grudima i halucinacije koje uzrokuju strah.

spavanje, buđenje
foto: Profimedia

- Halucinacije su najčešće privremene i prouzrokovane neurološkim smetnjama u vreme kad se javljaju. Možemo ih svrstati u tri kategorije. U prvoj kategoriji su halucinacije povezane sa osećajem pretećeg prisustva, kad imate osećaj kao da je još neko u sobi. U sledećoj kategoriji su halucinacije povezane s osećajem pritiska u grudima, kada imate utisak kao da se gušite, a često su obe kategorije halucinacija povezane i zbivaju se istovremeno - kaže dr Hafiz dodajući kako treću grupu halucinacija čine one zbog kojih imate utisak da se krećete ili uključuju vantelesna iskustva.

Iako je reč o vrlo neprijatnim osećajima, dr Hafiz objašnjava kako je reč o iskustvu koje ne predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje.

Kako se leči paraliza sna?

- Najbolje što možete da uradite kako biste sprečili paralizu sna je dobra higijena spavanja, te redovno opuštanje pred spavanje poput kupke. Smanjite unos alkohola i kofeina, te uklonite sve elektronske uređaje najmanje tri sata pre spavanja - savetuje dr Nofzinger objašnjavajući da ćete na taj način smanjiti potencijalne faktore koji doprinose paralizi sna poput neispavanosti, teskobe i stresa.

San, Spavanje
foto: Profimedia

- Proverite koji bi stresori mogli da smetaju vašem urednom spavanju - ističe dr Nofzinger.

Ako je pak reč o hroničnim problemima, stručnjaci se slažu kako valja potražiti savet lekara. Dr Hafiz preporučuje razgovor sa terapeutom, dok dr Nofzinger savetuje konsultacije sa stručnjakom za spavanje.

- Lekar koji se bavi spavanjem može da ustanovi postoje li neka stanja koja uzrokuju paralizu sna, poput narkolepsije. Ali svakako umiruje činjenica da paraliza sna nije trajno stanje - kaže on.

Stoga, kako biste je izbegli, iskušajte metode koje će omogućiti lakše usnivanje i čvršći san, a ako vam to ne polazi za rukom, potražite savet stručnjaka.

(Kurir.rs/ 24sata.hr)

Bonus video:

00:31

San mladog trenera skijanja iz Sinđijanga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja