AKO JOŠ UVEK ČISTITE UŠI ŠTAPIĆIMA, PRESTANITE ŠTO PRE: Evo zašto je OPASNO da to radite i koja su alternativna rešenja!
Foto: Profimedia

OPEREZNO

AKO JOŠ UVEK ČISTITE UŠI ŠTAPIĆIMA, PRESTANITE ŠTO PRE: Evo zašto je OPASNO da to radite i koja su alternativna rešenja!

Žena -

Redovito čišćenje ušnog voska nije potrebno jer on pruža zaštitnu barijeru za bubnu opnu, pritom koristeći antibakterijska svojstva za zadržavanje prljavštine u ušnom kanalu, kako bi se izbeglo oštećenje

Ušni vosak nastaje nakupljanjem mrtvih ćelija kože i drugih materija iz ušnog kanala, pa može uzrokovati začepljenost u ušima ili neprijatnost.

Lekari preporučuju da se ušni vosak ne čisti, osim ako uzrokuje probleme sa sluhom ili ako ga jednostavno ima previše. Da li znate koji je pravi način da ga očistite vosak iz ušiju?

Soda bikarbona

soda bikarbona
foto: Profimedia

Pola kašičice sode otopite u 60 ml tople vode i pritom koristite prokuvanu vodu koja se ohladila. Sipajte mešavinu u bočicu s pipetom i nagnite glavu na stranu. Ukapajte par kapi mešavine u uho i ostavite do sat vremena pre nego što isperete vodom. Proces ponavljajte jednom dnevno, najduže dve nedelje, dok vosak ne nestane.

Isipiranje uljem

kokos, kokosovo ulje
foto: Profimedia

Upotrebite prirodna ulja poput dečjeg, kokosovog ulja, glicerina, mineralnog ili maslinovog ulja za ispiranje ušiju. Sipajte ulje pomoću bočice s pipetom dok vam je glava nagnuta na stranu. Držite je nagnutu pet minuta i to ponovoite dva puta dnevno. Ulje omekšava vosak što mu može pomoći da lakše ispadne iz kanala.

Ispiranje ušiju

Uši, Uho
foto: Profimedia

Nagnite glavu na stranu, stavite peškir ispod uha i pomoću bočice sa pipetom lagano ukapajte vodu u ušni kanal. Pustite da voda stoji unutra kako bi se omogućilo temeljno ispiranje koje pomaže da izbacite zarobljeni ušni vosak. Stručnjaci kažu i kako se ova metoda može kombinovati s prethodne dve, ali tada je potrebno prethodno isprati uho 5 do 15 minuta pre jedne od te dve metode.

(Kurir.rs/Večernji list)

Bonus video:

01:33

SVI SU JOJ GLEDALI U UŠI! Pevačica JEDNIM DETALJEM poslala momku TAJNU PORUKU, pa otkrila: Imali smo TRZAVICE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track