IZVOR ZDRAVLJA I SVIH ESENCIJALNIH NUTRIJENATA: Šta su KLICE i kako treba da ih koristimo u ishrani!
Foto: Shutterstock

OBAVEZNO UVRSTITE U ISHRANU

IZVOR ZDRAVLJA I SVIH ESENCIJALNIH NUTRIJENATA: Šta su KLICE i kako treba da ih koristimo u ishrani!

Žena -

Seme prestavlja mali rezervoar energije. Procesom klijanja stvara se veliki broj enzima, vitamina i minerala koji se ne mogu naći u konvencionalnoj ishrani

Klice semenki, žitarica i mahunarki predstavljaju pravu "energiju života" i jedan od glavnih izvora vitamina i enzima. One su jedna od najvrednijih vrsta hrane po obimu korisnih materija, po lakoći svarljivosti i brzini po kojoj hranljive materije ulaze u organizam i daju nam zdravlje i energiju.

U čemu je korist

Klice su na neki način već delimično "svarena" hrana i zato su lake za varenje. Konzumirajući klice, pored toga što dobijamo neophodne nutrijente, štedimo energiju potrebnu za varenje hrane. Tokom klijanja u semenkama se povećava sadržaj vitamina, mikroelemenata i antioksidanata. Na taj način, klice predstavljaju "idealnu hranu" koja sadrži maksimalan broj hranljivih materija.

Vitamini
foto: Shutterstock

Korist od upotrebe klica je ogromna. Proklijala zrna jačaju imuni sistem, stimulišu izbacivanje toksina, sprečavaju prehlade i upale, usporavaju procese starenja, poboljšavaju metabolizam, a imaju čak i antikancerogeno dejstvo. Posebno se preporučuju deci, starijim ljudima, trudnicama, kao i ljudima koji vode aktivan život. Jednom rečju, klice su korisne za sve!

Kako ih upotrebljavati?

salata
foto: Profimedia

Pre upotrebe obavezno isperite klice u vodi. Po želji možete odstraniti ljuske od semenki, tako što ćete mešati klice u vodi dok ljuske ne isplivaju na površinu. Kako u potpunosti iskoristili lekovita svojstva klica, konzumirajte ih sveže, bez termičke obrade. Klice značajno povećavaju hranjivu vrednost svakog jela. Možete ih dodavati u salate, čorbe, kaše, glavna jela, smoothie, kao dodatak sendvičima. Jedan od najlakših načina je da ih izblendirate zajedno sa voćem, povrćem i zelenišem.

smuti, napitak, spanać
foto: Shutterstock

Neke klice imaju vrlo izražen ukus, dok su druge blage i neutralne. Recimo, klice rotkve imaju blago ljutkasti ukus kao i sama rotkva, klice lucerke su baš blage i neutralne, a klice suncokreta su sočne, „mesnate" i dobro zasite.... Nemojte upotrebljavati klice zajedno sa mlekom ili mlečnim proizvodima. Takva kombinacija može da izazove nadimanje stomaka i stvaranje gasova. Gotove klice čuvajte u frižideru u proseku 2-5 dana. Poželjno ih je ispirati vodom jednom dnevno.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:06

Ministar otkriva: Da li je zdrava hrana nužno i zdrava?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track