ŽENE, OBAVEZNO URADITE OVAJ TEST: Saznaćete da li same i KAKO možete da KONTROLIŠETE TEGOBE u reproduktivnom periodu i menopauzi!
Foto: Profimedia

bRojke sve govore

ŽENE, OBAVEZNO URADITE OVAJ TEST: Saznaćete da li same i KAKO možete da KONTROLIŠETE TEGOBE u reproduktivnom periodu i menopauzi!

Žena -

Talasi vrućine noću i drugi problemi koji prate izvesne godine mogu da dovedu do poremećaja spavanja i nesanice, što zna da bude vrlo iscrpljujuće. Kod približno 30 odsto žena ovi simptomi mogu da budu vrlo ozbiljni i mnoge od njih pomišljaju na hormonsku terapiju kad uđu u menopauzu.

žena, menopauza
foto: Shutterstock

Da li je indikovana, odlučiće ginekolog i endokrinolog, a vama savetujemo da prvo uradite ovaj test i saznate da li spadate u 25 odsto pripadnica lepšeg pola kojima period menopauze neće prolaziti glatko.

SIMPTOM STEPEN TEŽINE

Depresija 0 1 2 3 4

Iritabilnost 0 1 2 3 4

Anksioznost 0 1 2 3 4

Iscrpljenost 0 1 2 3 4

Valunzi 0 1 2 3 4

Srčane tegobe 0 1 2 3 4

Poremećaj sna 0 1 2 3 4

Zglobovi i mišići 0 1 2 3 4

Suvoća vagine 0 1 2 3 4

Poremećaji seksualnosti 0 1 2 3 4

Urinarni sindrom 0 1 2 3 4

Šta znače brojevi:

0 – nema problema;

1 – blagi problemi;

2 - osrednji problemi;

3 – značajni problemi;

4 - teško izdržljivi problemi.

Ukoliko sakupite najmanje 44 boda (ukupan broj je veći), kod vas je indikovana hormonska terapija ako udružene bolesti, koje eventualno imate, ne sprečavaju njenu primenu.

Ako budete imali od 22 – 44 boda, obratite se obavezno za pomoć lekarima, savetovaće vas kako da olakšate situaciju.

Broj sakupljenih bodova manji od 22 podrazumeva procenu faktora rizika za određene bolesti prema podacima iz porodične anamneze.

Ginekolog
foto: Profimedia

Nemate nijedan bod? Vi ste prava srećnica, ali svejedno – morate redovno da idete na kontrolu. To je imperativ dobrog zdravlja!

(Kurir.rs/B.M.)

Bonus video:

02:41

SVAKA ŽENA PRAVI OVU GREŠKU KAD UĐE U MENOPAUZU: Neprestano se SVAĐAŠ sa mužem i decom! Evo kako to da PROMENIŠ (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track