BRINETE SE ŠTO VAM GRUDI MENJAJU IZGLED? Ponosite se njima, sve su lepe, a OVO određuje kad će biti kakvog oblika i veličine
Foto: Profimedia

šta je u pitanju?

BRINETE SE ŠTO VAM GRUDI MENJAJU IZGLED? Ponosite se njima, sve su lepe, a OVO određuje kad će biti kakvog oblika i veličine

Žena -

Isto kao što određuju boju kože i kose, visinu i brojne druge karakteristike, geni mogu da utiču i na izgled grudi. Ali to ne znači da ćete, iako su šanse veće, uvek imati grudi kao vaša baka, tetka ili mama.

tri generacije, žene, baka, mama, unuka
foto: Profimedia

“Žene se često rode s već određenom veličinom grudi, ali to se može promeniti kroz život", objašnjava dr. Nazanin Kakpur. Ukratko, vaši koreni s ženske strane mogu da odrede kakve će vam grudi biti, ali tu su i drugi faktori koji su jednako važni i koji, posebno s godinama, utiču na promene.

Evo šta sve određuje veličinu i oblik grudi:

KILOGRAMI

Grudi su deo anatomije i sastoje se od vezivnog tkiva i onog koje ih podržava, mlečnih žlezda i masnog tkiva. Neke će žene tokom života nabaciti više masnog tkiva, a to može da znači da će primetiti da im grudi rastu kada se udebljaju, ali isto tako i da se smanjuju kada izgube višak kilograma. Doduše, ima i žena kod kojih su ove promene neprimetne.

Go Slimer, mršavljenje, kilogrami, višak
foto: Promo

To se sve može pretrpeti, a ono što nijednoj pripadnici lepšeg pola nije drago da vidi je da su joj se grudi malo "obesile", što se dešava ako su bile na dijeti.

VEŽBANJE

Ako ste nedavno počeli da podišete tegove kako bi ojačali ruke i ramena, možda ste primetili da vam grudi izgledaju veće.

Kada radite vežbe koje aktiviraju mišiće oko grudi, oni će sigurno biti jači, a ako još malo narastu, moguće je da ćete to primetiti i na vašim grudima. Ipak, imajte na umu da vežbanje ustvari ne menja njihovu veličinu, već da one samo izgledaju veće rzbog mišića koji ih okružuju.

Vežbe, Teretana, Vežbanje, Tegovi
foto: Thinkstock

„ONI DANI“

Verovatno ste primetili da vam grudi izgledaju nešto veće pre nego što treda da „dobijete“.

Menstrualni ciklus zaista može da donese vidljive promene na grudima, njihovoj veličini, obliku i "teksturi". Naime, tokom prvog dela ciklusa, telo proizvodi estrogen, hormon koji stimuliše ovulaciju i mlečne žlezde u grudima. I u drugom delu ciklusa grudi mogu postati veće jer dolazi do lučenja progesterona.

Menstruacija
foto: Profimedia

Kada dođe do menstruacije, možete primetiti i kvržice u grudima, ali to nije razlog za brigu jer se radi o uobičajenim promenama u žlezdama.

Vaše grudi će se vratiti u staro stanje odmah nakon menstruacije.

HORMONSKE PILULE

Mogu da utiču na izgled grudi jer se u njima nalaze i estrogen i progesteron koji nekad zadržavaju vodu u telu, ali ni to neće trajati dugo. Ovo se najčešće primećuje na samom početku uzimanja pilula.

TRUDNOĆA

trudnica, kiseli krastavci
foto: Shutterstock

Grudi u trudnoći su pravi fenomen! Na samom početku trudnoće će biti osetljive i nešto veće. Tokom devet meseci mogu da narastu toliko da će ženama u drugom stanju biti potreban puno veći grudnjak, što je posledica rada hormona, nakupljanja kilograma, zadržavanje vode u organizmu...

Tu su, naravno, i mlečne žlezde koje se šire i koje mogu da utiču na povećanje grudi. Interesantno je da mogu da ostanu velike i nakon porođaja ako se žena odluči da doji, ali će se vratiti na poznatu veličinu u roku od šest (6) meseci nakon prestanka dojenja.

KRŠTENICA

Starija žena
foto: Profimedia

Telo se stalno menja, pa će verovatno i vaše grudi izgledati drugačije kad napunite 50 godina, nego kada ste imali 20 ii 30.

Kako se približava menopauza, dolazi do hormonalnih promena koje mogu da utiču na elastičnost kože, ali i na gustoću tkiva u grudima. Smanjiće se i promeniti oblik, što je poputno normalno.

žene, Ginekolozi
foto: Shutterstock

OVO JE NAJVAŽNIJE!

Iako postoji nekoliko razloga zašto grudi menjaju oblik, ako dođe do brzih promena kojima ne možete da odredite uzrok, najbolje bi bilo da porazgovarate s doktorom. Bol u grudima, novonastale kvržice, iscedak iz bradavice... sve su to dobri razlozi da potražite pomoć!

(Kurir.rs/Ordinacija.hr)

Bonus video:

07:42

MNOGI IGNORIŠU SIMPTOME! Ova opaka bolest na svaka dva sata ubije jednog Srbina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track