PROLEĆNA DETOKSIKACIJA: Pravo je vreme za laganu ishranu i ČIŠĆENJE TELA od nakupljenih toksina! Evo šta treba da uradite
Foto: Shutterstock

Za zdravo telo i zrav duh

PROLEĆNA DETOKSIKACIJA: Pravo je vreme za laganu ishranu i ČIŠĆENJE TELA od nakupljenih toksina! Evo šta treba da uradite

Žena -

Hronični umor, glavobolja, depresija, pad imuniteta samo su neki od simptoma koji mogu da se jave dolaskom proleća.

san, spavanje, hrana, ishrana
foto: Profimedia

Da bismo telo očistili od raznih otpadnih materija, neophodno je sprovesti detoksikaciju ishranom. Stručnjaci ističu da je ovaj period pravo vreme za regeneraciju organizma.

Treba zaobići mesne prerađevine

Usled povećanog unosa usoljenih, dimljenih mesa tokom hladnijih meseci koji su za nama, što za posledicu ima nagomilavanje raznih kancerogenih materija, preporučuje se trpeza koja obiluje laganim mesom (piletina i riba), sveže sezonsko povrće kao salata i sveže ceđeni sokovi.

Piletina, Hrana
foto: Shutterstock

Svinjsko i goveđe meso ne treba totalno izbaciti, ali treba voditi računa da to ne budu mesne prerađevine: viršle, paštete, naresci, salame... Industrijske salate kao što su ajvari, kiseli krastavčići i slično zamenite obarenim povrćem (brokoli, prokelj, karfiol, spanać).

Brzi Spanać
foto: Shutterstock

Energija na eks

Povrće treba bariti u što manje vode kako bi se sprečio odliv vitamina i minerala. Posebno treba biti oprezan s mesom s roštilja jer sadrži kancerogeni benzopiren. Povrće se preporučuje u vidu sokova (cvekla, šargarepa, kupus) ili u svežem obliku (mladi luk, zelena salata, rotkvice, praziluk...). Povrće kojem još nije sezona treba sačekati jer ono nema isti nutritivni sastav kao kad prirodno zri. Voće treba jesti u svežem obliku, i to sezonsko, a najbolje vreme za iskorišćavanje nutrijenata iz tih namirnica je ujutro i popodne. Za prosečnog čoveka sasvim je dovoljna dnevna količina od 250 grama.

voće
foto: Profimedia

Žitarice pune baterije

Voćni sirupi, industrijski sokovi i gazirana pića nisu preporučljivi. Od žitarica prednost ima sočivo, i to kao varivo, i integralni proizvodi (pirinač, ovas, spelta, kinoa). Treba izbegavati teške slane sireve, dimljene, topljene i krem-sireve. Prednost treba dati mladim sirevima, i to u sklopu doručka.

Mocarela, sir
foto: Profimedia

Zaobiđite šećerne koncentrate i kandirano voće, a alternativa može da bude suvo voće bez dodatog šećera (suva smokva, šljiva, kajsija, urme, suvo grožđe...).

Zdrava hrana i sport

Radi poboljšanja cirkulacije, ubrzane razmene materija u organizmu, povećanja koncentracije kiseonika u krvi, a sve u cilju oslobađanja tela od toksina, najbolje je objediniti preporučeni način ishrane sa umerenom fizičkom aktivnošću kao što su šetnja ili vežbe razgibavanja.

Dijeta, život, život, Vežba, Prevencija, ćelije, Zdrav, Zdrav
foto: Profimedia

OBAVEZNI RITUALI

Jutarnja doza vitamina C

Limunada u kombinaciji s prohlađenim biljnim čajevima najbolje dejstvo ima ujutro pre obroka

Limun, Limunada
foto: Profimedia

Najbolji začini

Hladno ceđena nerafinisana ulja treba koristiti umereno kao preliv za salate sa malo morske soli i sa začinima bez kalijum-sorbata (peršun, mirođija, bosiljak, kari, đumbir)

začini
foto: Shutterstock

Kurir.rs

Bonus video:

03:10

SVI SRBI OVO RADE, A STRUČNJACI UPOZORAVAJU! Najopasnija stvar koja može OZBILJNO da nam NARUŠI ZDRAVLJE (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track