IZLETNICI, ČUVAJTE SE, KRVOPIJE VREBAJU IZ TRAVE: Evo kako da pravilno odstranite KRPELJA i izlečite deo kože za koji se zakačio
Foto: Shutterstock

BUDITE OPREZNI

IZLETNICI, ČUVAJTE SE, KRVOPIJE VREBAJU IZ TRAVE: Evo kako da pravilno odstranite KRPELJA i izlečite deo kože za koji se zakačio

Žena -

Predstojeće prvomajske praznike mnogi će provesti na poznatim izletištima sa porodicom i prijateljima. Ipak, da bi ugođaj bio potpun, ne zaboravite da se zaštitite od ovih krvopija.

Uživanje u prirodi, zahteva i određeni oprez zbog krpelja koji mogu da prenosu Lajmsku bolest. Ova bolest je infektivno oboljenje čiji je uzročnik bakterija Borelija burgdorferi. Zaražavanje ljudi nastaje ubodom krpelja roda Iksodes koji su prenosioci ove bakterije.

Infekcija najčešće zahvata kožu, nervni sistem, zglobove i srce, ali mogu biti napadnuti i svi ostali organi i sistemi.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu postoji Savetovalište za lajmsku bolest, koje skreće pažnju na važne napomene.

Krpelj, Krpelji, Lajmska Bolest, Zaštita
foto: Shutterstock

Mogućnost sprečavanje infekcije

Krpelja treba izvaditi iz kože što pre, u toku prvih 24 časa od uboda, kako bi se smanjila verovatnoća prenosa infekcije. Skidanje treba obaviti stručno, u zdravstvenoj ustanovi, isključivo mehanički, čistom pincetom koja je prethodno dezinfikovana alkoholom.

Pre odstranjivanja krpelja

Ne treba stavljati nikakva hemijska sredstva - eter, alkohol, benzin, aceton, lak za nokte i dr. Ova sredstva izazivaju povraćanje crevnog sadržaja krpelja u kojem se mogu naći uzročnici lajmske bolesti

Krpelj
foto: Shutterstock

Odstranjivanje krpelja iz kože

Najsigurnije je da ovo obavite u zdravstvenoj ustanovi. Krpelj se uhvati pincetom što bliže koži, bez gnječenja ili kidanja njegovog tela. Pinceta se najpre malo povuče na gore, koliko je dovoljno da se krpelj odigne od kože, a zatim polako izvlači iz kože. Posle odstranjivanja krpelja ubodno mesto na koži treba dezinfikovati. Ukoliko ste sami pokušali da odstranite krpelja i u tome niste uspeli u celosti, ne pokušavajte da odstranite preostali deo već se obavezno obratite lekaru.

Praćenje zdravstvenog stanja

Sprovodi se u trajanju tri meseca. Kontrolne preglede treba obavljati jednom mesečno.

Doktor, Pregled
foto: Profimedia

Otkrivanje prvih simptoma i znakova lajmske bolesti

Pojava karakterističnog crvenila kože na mestu uboda krpelja uz moguću pojavu opštih simptoma i znakova infekcije: povišena telesna temperatura, glavobolja, bolovi u zglobovima i mišićima, uvećane lokalne limfne žlezde. Izuzetno je važno početi sa lečenjem što pre primenom pravilne terapije pod kontrolom ordinirajućeg lekara, dermatologa ili infektologa.

(Kurir.rs)

00:54

SUZDRŽITE SE OD PREJEDANJA MESOM I PREBIJANJA ALKOHOLOM, GOSPOD JE U GROBU: Viktor Savić OŠTRO se obratio svima koji slave 1. MAJ!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track