DA LI SANJARITE? Ako vas uhvate da uživate u sopstvenim mislima, neće vam se više PODSMEVATI! Kad čuju zvog čega, SVI će to raditi
Foto: Shutterstock

Moćna stvar

DA LI SANJARITE? Ako vas uhvate da uživate u sopstvenim mislima, neće vam se više PODSMEVATI! Kad čuju zvog čega, SVI će to raditi

Žena -

Pozitivno razmišljanje kroz sanjarenje ima velike mentalne prednosti. Oni koji sanjaju mnogo bolje se nose sa bolom i generalno se bolje osećaju, zaključak je psihologa.

Ono što je deci svakodnevica, mnogo teže se događa kada su odrasle osobe u pitanju. Nedavno istraživanje je pokazalo da svi gubimo maštu kako starimo, a psiholozi kažu da je sanjarenje deo našeg saznajnog alata koji nije dovoljno razvijen.

Uspeh, Zadovoljna, Srećna
foto: Shutterstock

Da bi odrasli sanjarili, mozak treba da stvara pozitivne misli, što je danas izazov za mnoge. Morali bi da budemo glumci, režiseri ili scenariste da bi lakše doživeli mentalni performans, a to nije svako. Ujedno je, iako izgleda kao da ne radite ništa, to veoma izazovno, stresno.

Sanjarenje je ipak moguće i kad smo mi "obični" u pitanju i povezano je sa našim emocijama, a oni koji sanjare mnogo se bolje nose sa bolom, na primer, i generalno se osećaju bolje.

Maštanje
foto: Shutterstock

Ovu teoriju je na volonterima testirala Erin Vestgejt, profesorka psihologije na Univerzitetu Florida sa svojim timom. Od učesnika studije je traženo da razmisle o pozitivnim, smislenim idejama. Istraživači su pretpostavili da će im to pomoći da sanjare, ali učesnicima se u početku nije dopao ovaj proces i tražili su vođeno iskustvo jer im nikada nije palo na pamet da mogu da iskoriste vreme da uživaju u sopstvenim mislima!

Rezultati studije pokazuju da su u startu razmišljali o stvarima koje nemaju nikakve veze sa njihovim emocijama, poput sladoleda, palačinki, kolača... Kada su im autori pružili teme kao što su budući ciljevi ili omiljena sećanja, kreativno razmišljanje se povećalo za čak 50 odsto!

Razmišljanje
foto: Shutterstock

Dakle, sanjarenje nam omogućava da zamislimo novu stvarnost i nudi velike mentalne prednosti. To je nešto što nas izdvaja od drugih, a takva vrsta razmišljanja nas tera i da ih pretočimo u praksu. I što više vežbamo, to ćemo biti izuzetniji!

Kurir.rs

Bonus video:

02:59

OSTVAREN DECENIJSKI SAN: Novi Sad dobio DŽEKPOT, mnogi građani će osetiti novu dimenziju življenja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track