SEDAM SUPERMOĆI PARADAJZA: Zbog ovih stvari bi trebalo da uživate u njegovom fantastičnom ukusu svaki dan!
Foto: Profimedia

ZA DOBRO ZDRAVLJE

SEDAM SUPERMOĆI PARADAJZA: Zbog ovih stvari bi trebalo da uživate u njegovom fantastičnom ukusu svaki dan!

Žena -

Paradajz je neverovatno zdrava namirnica pa nije čudno što postoji mnoštvo jela u kojima je jedan od glavnih sastojaka. Osim ako imate refluks kiseline, jedite paradajz svaki dan i poboljšajte zdravlje.

Dijeta, Paradajz

Smanjuje rizik od raka

Likopen je vrsta antioksidansa u paradajzu za koji se zna da je vrlo dobar u sprečavanju raka. Stručnjaci kažu da je likopen posebno dobar u lečenju raka grla, želuca, grlića materice, prostate i debelog creva. Da bi se ovaj borac protiv raka aktivirao, paradajz se mora podgrejati.

Podmlađuje vas

Online kupovina, Hangar, Purivera, krema, Alp Rose, matične ćelije, alpska ruža, podmlađivanje, lice
foto: Profimedia

Osim likopena, u paradajzu postoje i mnogi drugi antioksidansi. Jedan od njih je vitamin C, koji je vrlo dobar za vašu kožu. Uključivanje paradajza u ishranu odličan je način da se uspore različiti znakovi starenja, jer vitamin C neutralizuje slobodne radikale, koji ubrzavaju proces starenja.

Čuva zdravlje srca

Puno antioksidansa u paradajzu pomaže kardiovaskularnom sistemu da ostane u vrhunskom stanju. To je zato što molekuli koji se bore protiv slobodnih radikala pomažu u sprečavanju oksidacije masnih ćelija, sprečavajući ih da oni na kraju postanu holesterol koji začepljuje vaše arterije. Arterije bez začepljenja sprečavaju pojavu visokog krvnog pritiska i kardiovaskularnih bolesti.

Poboljšava imunološki sistem

Svi znaju da je vitamin C potreban za jak imunološki sistem. Posebno u današnje vreme, kad su prisutni velika zagađenost vazduha, stres i loša ishrana. Redovnim konzumiranjem paradajza i unosom vitamina C čuvate imunitet pa teže dobijate infekcije.

Online kupovina, Hangar, Springwell, Spirulina, Imunitet, Virusi, Bakterije
foto: Promo

Dobro deluje na pasivne pušače

Čak i ako niste pušač, i dalje ste izloženi riziku od raka pluća i drugih bolesti uzrokovanih pušenjem ukoliko živite s pušačem. Pasivno pušenje može ugroziti vaše zdravlje, a stručnjaci kažu da jedenje paradajza može suzbiti negativne posledice pasivnog pušenja.

Sprečava infekcije bešike

Zahvaljujući sposobnosti paradajza da poveća proizvodnju mokraće, njegovim konzumiranjem možete sprečiti infekciju tako što ćete mokrenjem izbacivati bakterije iz bešike. Paradajz je takođe vrlo dobar i u smanjivanju rizika od karcinoma bešike.

Poboljšava rad probavnog sistema

Budući da je bogat vlaknima, redovna konzumacija paradajza pomaže u normalizaciji rada creva. Ishrana s dovoljnim količinama vlakana pomaže u sprečavanju zatvora, kao i komplikacije poput nadutosti u stomaku i preteranog stvaranja gasova. Vlakna u paradajzu takođe pomažu u sprečavanju nastanka raka debelog creva.

zatvor, probava
foto: Profimedia

(Kurir.rs)

Bonus video:

11:32

RECEPT ZA BRZO SPREMANJE NJOKA U PARADAJZ SOSU! Jedan trik će vam olakšati posao

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track