IZBRIŠITE IH KONAČNO IZ GLAVE! Uvek sledite ove savete, a ne znate da grešite: OVO je 7 najvećih mitova o menstruaciji!
Foto: Shutterstock

Ne piju vodu

IZBRIŠITE IH KONAČNO IZ GLAVE! Uvek sledite ove savete, a ne znate da grešite: OVO je 7 najvećih mitova o menstruaciji!

Žena -

Prosto je neverovatno koliko ciklično krvarenje iz materice, koje nastaje kao posledica ovulacije može da obuzme neku ženu. Te ne sme ovo da radi kad ima menstruaciju, te opasno je ono, a nešto joj i bukvalno može doći glave!

Upozorenja sustižu pripadnice lepšeg pola sa svih strana, „narodne mudrosti“ mogu naći na internetu, prenose im rođake, prijateljice koje sve „pouzdano znaju“.

posao, kolege, tračevi, priča
foto: Profimedia

Često su u pitanju mitovi kojih, uprkos svom znanju, revnosno sledimo i nikako da ih se oslobodimo. Sad je krajnje vreme da to učinimo, konačno zaboravimo, za početak, na ovih sedam najraširenijih „saveta“ koji vladaju planetom.

Kad „dobiju“, žene ne smeju kod frizera

Mnoge žene veruju da ne treba da idu kod frizera kad ima menstruaciju, posebno da tokom ovog peroda farbaju kosu jer se boja neće primiti.

Mrenstruacija, naravno, nema nikakve veze s farbanjem kose, slobodno idite u salon da napravite frizuru po želji.

Kosa, Frizer, Frizura, šišanje, Feniranje, Fen

Ne samo što ćete iz njega izaći osveženog izgleda, već ćete, dok frizer obavlja svoj posao, uživati u masiranju glave. Perfektno će vas opustiti, a to je, priznaćete, nešto što ženi najviše treba kad ima menstruaciju.

Trudnice nikad ne krvare

Izostanak uobičajenog mesečnog krvarenja jeste jedan od prvih znakova da je žena verovatno zatrudnela. Ipak, može da se pojavi na početku, ali se razlikuje od standardne menstruacije u količini krvi, boji i trajanju. Kasnija pojava krvi može da bude znak da hormoni nisu usklađeni kako bi trebalo.

Na obilnije krvarenje u bilo kojoj fazi trudnoće treba da reaguje svaka žena, ginekolog će utvrditi pravi uzrok i pomoći ženi da trudnoću srećno iznese do kraja.

0280510074, trudnica
foto: Profimedia

Žena ne može da ostane trudna dok ima menstruaciju

Ako imate redovan ciklus koji traje 28 dana, šanse za trudnoću su minimalne, ali uvek postoji ono ali. Veliko je pitanje koliko će spermatozoidi dugo da prežive, pa je sasvim moguće da oni žilaviji oplode jajnu ćeliju. Ciklusi koji traju kraće su veći rizik za trudnoću, morate biti krajnje oprezni ako vam je to 'metoda kontracepcije'.

Bez seksa

Mit je da ne smete da imate seks u ovom periodu. To treba da bude stvar ličnog izbora svake žene i njenog partnera. Ukoliko vam odgovara – dobrodošao je. Promenićete jednostavno posteljinu ako je uprljate, a mogli bi da „vežbate“ i u kupatilu, pod tušem.

seks, par, ljubljenje
foto: Profimedia

Nesvestica je uobičajena

Ako izgubite svest tokom menstrualnog perioda, to sigurno neće biti zbog gubitka dve – tri male kašike krvi, koliko u proseku žena izgubi dnevno jer je telo svake pripadnice lepšeg pola prirodno podešeno za ovaj proces.

Lekar će utvrditi šta je tačno razlog što se osećate slabo, vrti vam se u glavi ili eventualno gubite svest.

Zabranjeno je vežbanje

Čak i ako im ništa ne fali, mnoge žene se u vreme nestruacije ponašaju kao prave bolesnice. Izbegavaju da se kreću, a na vežbanje i ne pomišljaju. Velika greška!

Voda, Teretana, Vežbanje
foto: Shutterstock

Ako žena ne pati od jakih grčeva i bolova, poželjne su fizičke aktivnosti i vežbanje. Uz njihovu pomoć, rešiće se slabijih grčeva, eventualne malaksalosti i opustiće celo telo.

Zabranjeno je kupanje

Kod kuće tuš može da dođe u obzir ali ne često, nikako ne treba ulaziti u vodu negde van nje – mit je koji se prenosi ženama s kolena na koleno.

Istina je drugačija: poželjno je 'koristiti' vodu dok imate menstruaciju, voditi računa o higijeni nežnim pranjem jer krv sadrži i tkiva i bakterija. Uglavnom nisu opasne, ali ako zaboravite na vodu – doći će do pojave neugodnih mirisa, a možete zaraditi i neku infekciju.

Kosa, Kupanje, šampon, šamponiranje
foto: Profimedia

Što se tiče kupanja u moru (letnja sezona se bliži), ne plašite se da će vas zbog toga što imate menstruaciju napasti neki morski pas. Oni mogu isto tako da nanjuše i znoj i urin. Nećete verovati – ali ovi mirisi ih odbijaju!

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:21

Žena umalo nije stradala na pešačkom u Skojevskom naselju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track