NIJE BILO SUĐENO: Njih su proslavile OVE uloge, iako su prvi izbor za ove likove bili DRUGI GLUMCI!
Foto: Nemanja Nikolić, Dado Đilas, Damir Dervišagić, Nenad Konstantinović

ISPALO JE FANTASTIČNO

NIJE BILO SUĐENO: Njih su proslavile OVE uloge, iako su prvi izbor za ove likove bili DRUGI GLUMCI!

Kultura -

U našem narodu često se kaže "Nije kome je namenjeno, nego kome je suđeno", a naša domaća kinematografija možda je i najbolji dokaz te izreke. Brojni reditelji koji su napravili kultna ostvarenja zamišljali su ih mnogo drugačije, a zbog okolnosti morali su da prihvate drugu opciju. Ipak, baš ta druga opcija značajno je uticala na veličinu njihovih dela, te se čini da su sada zahvalni na tom neverovatnom spletu okolnosti.

Dragan Nikolić
foto: Dragana Udovičić

GAGA POSTAO DŽIMI JER JE DVORNIK MORAO U VOJSKU

Reditelj Živojin Pavlović na umu je imao čuvenog Borisa Dvornika kada je snimao legendarni film "Kad budem mrtav i beo". Naime Dvorniku je bila namenjena uloga netalentovanog pevača i buntovnika Džimija Baraka. Boris je, na njegovu žalost, u tom trenutku morao da ode u vojku, a Pavlović ga je čekao do poslednjeg trenutka, ne želevši da čuje ni za koga drugog. Ipak, kada je bilo definitivno da se Dvornik na snimanju neće pojaviti, uloga je ponuđena Gagi Nikoliću, koji ju je fantastično odigrao i tako na čudesan način podigao svoju karijeru do nebesa.

Milan Marić
foto: Nemanja Nikolić

KO JE BOLJI LAUŠEVIĆ?

Serija “Pad” uveliko je u pripremi, a mnogi već sada očekuju spektakl. Ipak, seriju prati promena koja je mnogima interesanta. Naime, radnja serije prati noć koja je obeležila život popularnog glumca Žarka Lauševića, a mnogi su se pitali ko će imati čast da glumi svog kolegu. Uloga je prvo bila ponuđena Milošu Bikoviću, ali je on zbog obaveza koje ima u Rusiji to morao da odbije, te je ova rola pripala maestralnom Milanu Mariću, koji je trenutno najpopularniji po ulozi Tome Zdravkovića u filmu “Toma”. Ako Marić odigra Lauševića upola dobro kao što je odigrao Tomu, nema sumnje da će i ova serija postati ogroman hit.

Dragan Bjelogrlić
foto: Printskrin/Instagram

BOMBARDER PROTIV ANĐELA

Dragan Bjelogrlić je početkom devedesetih bio najtraženije glumačko lice, a nekada je morao da odbija uloge zbog preopterećenosti poslom. U jednom trenutku na stolu je imao dve ponude. Nudili su mu da glumi naslovnog Crnog bombardera, ili Anđela u Dragojevićevom prvencu, "Mi nismo anđeli". Odlučio se za ovu prvu, film Darka Bajića, a njegova karijera nastavila je uzlaznom putanjom i nakon toga.

Miloš Biković
foto: Nebojša Babić

TREĆA SREĆA JUŽNOG VETRA

Film “Južni vetar” danas je jedan od najpopularnijih filmova mlađe generacije koji nas već godinama ostavlja bez reči. Svi smo se navikli na zgodnog Miloša Bikovića u ulozi Petra Maraša, te vam sigurno deluje neverovatno da Miloš Avramović uopšte nije namenio ovu ulogu njemu. Naime, uloga je prvo bila ponuđena Igoru Đorđeviću, a zatim i Petru Benčini. Nijedan od njih dvojice nije mogao da prihvati ulogu, te je u filmu zablistao Biković i sve oduševio svojim talentom.

Srđan Žika Todorović
foto: Dragana Udovičić

ŽIKA ODBIO MUNJE I "LEPA SELA"

Srdan Žika Todorović je fenomenalno odigrao svaku ulogu koju je prihvatio, međutim glumac je imao nekoliko izbora koji su ga možda koštali dobrih uloga i kultnih filmova. Svakako ne izgleda kao da se glumac kaje zbog svojih odluka, ali je svakako nemoguće ne zapitati se kako bi to bilo da se u “Selima” našao Žika umesto Mande. Ili kakve bi danas bile “Munje” da je Žika prihvatio da igra ulogu Dede. Svakako da je Žika imao dobre razloge da odbije ove uloge, a jednom prilikom je izjavio da kada mu je ponuđena uloga u filmu “Lepa sela lepo gore” , scenario za film se još dorađivao, bio je još mračniji i ozbiljniji bez mnogo humora, samoj ulozi je dosta doprineo i sam Manda, a i film se snimao dok je još uvek rat trajao. Samim tim nije uvideo vleiki potencijal koji je taj film kasnije ostvario. Što se tiče uloge u filmu “Munje” priča se da je Žika bio u tom trenutku sa mnogo mlađom devojkom, te da ona nije htela da ga gleda u ulozi tako stare osobe.

Nina Janković
foto: Marina Lopičić

PRELEPA NINA POSTALA JE SIMBOL LJUBAVI ZAHVALJUJUĆI JOVANI

Mlada forenzičarka Jelena koja osvaja srce glavnog junaka inspektora Aleksandra Jakovljevića, kog u seriji “Ubice mog uca” glumi Vuk Kostić, trebalo je da bude Jovana Stojiljković. Međutim, kako je popularna glumica odbila ulogu, ona je pripala prelepoj Nini Janković, a koja je pokazala da može savršeno da odigra i nešto nežnije uloge od onih na koje smo navikli.

Bogdan Diklić
foto: Dado Đilas

“MIŠKA” TREBALO DA VOZI BOGDAN DIKLIĆ

"Ko to tamo peva" je film koji se na skoro svim listama uvek proglašava za najbolji domaći svih vremena. Iako su sve uloge danas kultne i veće od života, reditelj Slobodan Šijan je imao u nekoliko situacija neke druge glumce na umu. Kako prenosi “Blic”, vozača autobusa Miška je u njegovoj idealnoj podeli trebalo da glumi Bogdan Diklić, međutim, pozorište ga nije pustilo na odsustvo. Zato je u toj ulozi kasnije briljirao Aleksandar Berček. Pre nego što je Dragan Nikolić zapevao u ulozi šlager pevača, reditelj je ulogu nudio Ljubiši Samardžiću, dok u ulozi starca koji posećuje sina u vojsci, umesto Miće Tomića trebalo je da zaigra Mija Aleksić. Prema nekim pričama, Mija Aleksić je tad bio u vezi sa dosta mlađom ženom, koja nije želela da ga vidi u ulozi dede, tako da je on tu ulogu i odbio.

Boris Komnenic
foto: Printscreen YouTube

KO JE GUZA IZ “BOLJEG ŽIVOTA”?

Serija “Bolji život” bila je veoma popularna tokom krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka, a ostala je upamćena i danas, te gotovo da nema osobe koja nije odgledala ovu seriju i zavolela glumačku postavku baš takvu kakva je. Ipak, mnogi ne znaju da je i ova serija prošla drugačije nego što je režija planirala. Naime, uloga Aleksandra Popadića Guze prvo je bila ponuđena Žarku Lauševiću, koji je u tom trenutku ima 27 godina i bio je idealan za ulogu advokata i najstarije dete u porodici. Međutim, Laušević je tada imao i drugo snimanje, zbog čega “Bolji život” nikako nije mogao da uklopi u taj termin, te je uloga pripala Borisu Komneniću, čiju je karijeru Guza obeležio.

Zona Zamfirova
foto: Rts Printscreen

SERGEJ JE TREBALO DA BUDE MANE

"Zona Zamfirova" još jedan je kultni film na kojem su brojne generacije odrastale i prate ga brojne priče, a posebno je upadljiva ona o upoznavanju Slobode Mićalović i Vojina Ćetkovića. Ipak, do takvog poznanstav ne bi došlo da je sve ostalo onako kako je Šotra panirao. Naime, u početku je ideja bila da ulogu Maneta igra Sergej Trifunović. Iako je gotovo sigurno da bi i Trifunoviću ova serija legla, ova uloga kao da je stvorena za Ćetkovića, te je glumac obeležio nju koliko i ona njega.

Montevideo
foto: Printskrin

“MONTEVIDEO, BOG TE VIDEO” KAKVA POSTAVKA

Film “Montevideo, Bog te video” bio je svojevrsna prekratnica u srpskoj kinematografiji. Gotvo da nema pojednica koji nije otišao bar nekoliko puta da pogleda ovaj film u bioskopu, a sa svake projekcije ljudi su izlazili oduševljeni. Ipak, malo ko zna da film uopšte nije bio zamišlje ivaji, Miloš Biković našao se u glavnoj ulozi, te je glumio čuvenog Aleksandra Tirnanića Tirketa, iako je ta uloga inicijalno bila namenjena Marku Janketiću. Za Miloša je u tom trenutku bila namenjena uloga Ivice Beka. Međutim, čini se da je baš ovakva postavka bila prava dobitna kombinacija.

(Kurir.rs/A.G.)

Bonus video:

00:27

JEZIVA SCENA U ZEMUNU! Poznata glumica sva uznemirena objavila snimak

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track