ZNATE LI KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU GRČKOG I OBIČNOG JOGURTA? Evo kako utiče na organizam i da li je dobro da ga REDOVNO jedete
Foto: Profimedia

MOŽETE GA NAPRIVITI I SAMI

ZNATE LI KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU GRČKOG I OBIČNOG JOGURTA? Evo kako utiče na organizam i da li je dobro da ga REDOVNO jedete

Žena -

Na tržištu postoje razne varijante grčkog jogurta - punomasni, sa manje masnoće i bez masnoće. Takođe, često dolaze u kombinacijama s voćem kao fini, kremasti voćni jogurti.

Grčki jogurt se u današnje vreme pravi od kravljeg mleka, iako bi po originalnoj, staroj recepturi trebao da bude od ovčjeg. Naime, mnogi ljudi ne vole miris i ukus tog mleka, jer im je preintenzivan, pa su se mnogi proizvođači okrenuli kravljem.

U odnosu na klasičan jogurt, grčki je gušći i kremastiji. Dobija se preradom ugrejanog mleka na poseban način kako bi se iz njega izvukla surutka, što se kod klasičnog jogurta ne radi. Grčki jogurt je izuzetno popularan, između ostalog, i zbog toga što je odlična zamena za majonez ili pavlaku u jelima. Osim toga, odličan je za zdravlje.

jogurt
foto: Shutterstock

Nutritivne vrednosti grčkog jogurta (na 45 g):

  • 60 kcal
  • 2,6 g proteina
  • 4,6 g masti
  • 2,2 g ugljenih hidrata
  • 2 g šećera
  • 57 mg kalcijuma
  • 17,6 mcg joda

Upoređivanja radi, klasičan jogurt sadrži 60-ak kalorija u 100 grama, pa je i dalje bolji izbor ako pazite na liniju.

Na tržištu postoje razne varijante grčkog jogurta - punomasni, sa manje masnoće i bez masnoće. Takođe, često dolaze u kombinacijama s voćem kao fini, kremasti voćni jogurti.

žena, jogurt
foto: Shutterstock

Imajte na umu da manje masni ili nemasni grčki jogurt ima manje kalorija, ali može sadržati više šećera ili veštačkih zaslađivača, jer ih neki proizvođači dodaju kako bi "nadoknadili" gubitak ukusa zbog smanjene masnoće.

5 zdravstvenih prednosti grčkog jogurta

1. Dobar izvor proteina

Standardni grčki jogurt je dobar izvor proteina, s otprilike 5,7 grama proteina na 100 grama. Poređenja radi, ista količina klasičnog jogurta ima 3,5 grama.

2. Pogoduje zdravlju kostiju

Grčki jogurt je, kao i klasični, dobar izvor kalcijuma, magnezijuma i fosfora – minerala neophodnih za zdravlje kostiju. Mnoge studije sugerišu da ishrana koja uključuje hranu poput jogurta može podržati mineralnu gustoću kostiju.

probiotik, jogurt
foto: profimedia

3. Osigurava dobre bakterije u crevima

Grčki jogurt sadrži dobre bakterije poznate kao probiotici koji, ako se redovno konzumiraju, i te kako podržavaju zdravlje creva i njihov dobar rad. Redovno uključivanje fermentirane hrane u ishranu, poput jogurta, povećava raznolikost bakterija u crevima. Svakako birajte one bez šećera.

4. Odličan je izvor joda

Grčki jogurt osigurava našem organizmu jod, mineral važan za zdravlje - za pravilan rad štitne žlezde, rast, metabolizam... Buduće mame imaju dodatne potrebe za ovim mineralom, jer je važan za razvoj bebinog mozga tokom trudnoće i dojenja.

5. Oporavlja mišiće nakon vežbanja

Visok sadržaj proteina u grčkom jogurtu čini ga idealnim međuobrokom nakon vežbanja ili delom glavnog obroka - podstiče oporavak mišića, prenosi bbcgoodfood.com.

Jogurt
foto: Profimedia

Grčki jogurt možete napraviti sami

Donosimo vam dva recepta:

Jednostavniji način

Sastojci:

1 litar punomasnog jogurta (sa 3,2 odsto mlečne masti)

Postupak: Na veću posudu stavite cediljku, a na nju gazu u nekoliko slojeva. Na to stavite jogurt, pa sve prekrijte prozirnom folijom i stavite u frižider preko noći, ali pazite da ne ostane tako duže od osam do deset sati. U gazi će vam ostati domaći grčki jogurt, a u posudi surutka koju možete da popijete jer je vrlo zdrava i osvežavajuća.

Nešto komplikovaniji način:

Sastojci:

  • 2 šoljice masnijeg mleka (najbolje domaćeg)
  • 2 do 3 kašičice običnog jogurta (sobne temperature)
kaša, Jogurt, Jabuke
foto: Shutterstock

Postupak: Mleko zagrejete na srednje jakoj vatri dok ne bude gotovo pred kuvanje, odnosno dok ne dosegne temperaturu od 80 stepeni. Ulijte ga potom u staklenu teglu i ostavite da se ohladi na 40 stepeni.

Tada promešajte jogurt i teglu prekrijte krpom. Ostavite na toplom mestu preko noći, osam do deset sati. Smesu ocedite kao u prvom receptu, ali neka ovom slučaju u cediljki ne bude duže od četiri do šest sati.

(Kurir.rs/ 24sata.hr)

Bonus video:

01:28

SRPSKA RADNIČKA HRANA ZA KOJU ZNA CEO SVET: Pogledajte kako se pravi tradicionalna UŽIČKA KOMPLET LEPINJA (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track