TENZIONA GLAVOBOLJA: Kad se bol pogoršava na dodir toliko da čak ni kosu ne smete da taknete, uradite OVO ODMAH! Sigurno deluje
Foto: Profimedia

rešite se muke

TENZIONA GLAVOBOLJA: Kad se bol pogoršava na dodir toliko da čak ni kosu ne smete da taknete, uradite OVO ODMAH! Sigurno deluje

Žena -

Intenzitet boli kod tenzione glavobolje je najčešće blag ili umeren, ali može da bude i izuzetno visok i da dugo traje.

Uglavnom zahvata čelo, potiljak i vrat i mnogi se pitaju ima li za njih leka.

glavobolja
foto: Shutterstock

Tenziona glavobolja čini skoro 90 odsto svih glavobolja, a iako sama po sebi nije opasna, može dobro da vam upropasti dan. Ako pređe u hronično stanje, mesecima ćete osećati kao da vam je neka sila zavezala i zategnula konopac oko glave, a vi, dok vam se mozak raspada, ne možete nikako da ga se oslobodite!

Najčešća vrsta glavobolje povezana je s napetošću mišića i stresom i ako je počela da vas muči, ne čekajte već otiđite kod lekara, uspešno ćete je izlečiti adekvatnim lekovima protiv bolova i ako budete sledili preporuke struke.

Devojka, Stres
foto: Shutterstock

Zašto nastaje

Mehanizam nastanka tenzionih glavobolja još uvek nije poznat, ali se zna da na njih utiču i genetika i vaša okolina, kao i vaš lični odgovor na stresne događaje i svakodnevne probleme.

Sve to može da uzrokuje povećanu osetljivost na bol u glavi, a nastanak ove vrste glavobolje, uz napetost i anksioznost, podstiču i naprezanje očiju, loše držanje tela, nedostatak sna, umor, prehlada, upala sinusa, stomatološki problemi, preskakanje obroka, nedovoljan unos vode, puno kofeina, pušenje, alkohol...

žena, umorna, tužna, glava, bol
foto: Profimedia

Simptomi

Važno je da znate da simptomi ne nastaju odjednom; prvo podrazumevaju blagi ili umereni, tupi bol. Sledi osećaj kao da vam neko pritiska čelo, slepoočnice, potiljak, a i mišići vrata i ramena postaju osetljivi. Bol se pogoršava na dodir, a čak ni kosu u tim momentima ne želite da taknete, čini vam se kao da ćete da je iščupate!

Ako vam se tenziona glavobolja pojavljuje u epizodama koje traju od 30 minuta do nekoliko dana, ovo stanje vrlo lako može da pređe u hronični oblik.

iznenađenje
foto: Profimedia

To znači da bi mogla da vas muči bar 15 dana mesečno, tri ili više meseci, ako pravilno ne odgonetnete i ne otklonite uzroke bola!

Kako da znate da nije u pitanju migrena

Nekad je zaista teško razlikovati tenzionu glavobolju od migrene, pa je najbolje da se obratite lekaru. Dijagnoza se postavlja uzimanjem detaljne anamneze i statusa, proverom krvi, nekada i pomoću rendgenskog snimka sinusa ili skenera i magnetne rezonance, pregleda kod neurologa...

Cilj detaljnijeg ispitivanja je da se spreči pojavljivanje glavobolja, nekada pomoću lekova (paracetamol, ibuprofen...), ali na vama je glavni deo posla.

bol, bol u vratu
foto: Shutterstock

Pod hitno morate da usvojite zdrave životne navike koje, pre svega, podrazumevaju izbegavanje i regulisanje stresa pomoću relaksirajućih tehnika, uravnotežene obroke, redovnu fizičku aktivnost, odbacivanje pušenja, alkohola, šećera...

Poseban oprez za trudnice i decu

Ne smete ni ovo da smetnete s uma ako vi sami ili vaši ukućani pripadate specifičnim grupama pacijenata: posebne preporuke u vezi sa lečenjem tenzione glavobolje moraju da potraže trudnice, kao i roditelji male dece.

trudnica, trudna, bolnica, porođaj
foto: Profimedia

Za žene u drugom stanju, kao prva linija odbrane savetuje se izbegavanje svih faktora koji potiču nastajanje glavobolje, tek potom dolazi na red uzimanje lekova protiv bolova. Trudnice to nikako ne smeju da rade na svoju ruku, lekar i ginekolog će im prepisati koje lekove, kad i koliko smeju da troše, da li u njihovom stanju adekvatan paracetamol ili nešto drugo.

Kad su deca u pitanju, roditelji nikako ne treba da im daju acetilsalicilnu kiselinu. Pedijatar će dati jedini ispravan savet kod izbora lekova protiv bolova!

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

02:34

KLIMA U STANU: Mogući ozbiljni zdravstveni problemi ako PRETERATE sa hlađenjem!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track