DEJSTVO NA ZDRAVLJE I NAČIN PRIPREME: Zašto bi trebalo da pijemo ČAJ OD ĐUMBIRA svaki dan
Foto: Shutterstock

LEKOVIT

DEJSTVO NA ZDRAVLJE I NAČIN PRIPREME: Zašto bi trebalo da pijemo ČAJ OD ĐUMBIRA svaki dan

Žena -

Svetli koren gorkastog ukusa koji sadrži niz hranjivih materija. Često se konzumira kao čaj u koji se dodaje limun i med radi boljeg ukusa

Prednosti čaja od đumbira su brojne i koristi se za ublažavanje i lečenje niza stanja, ali treba uzeti u obzir i neke mere opreza. Ovaj čaj ima svoje dobre strane, ali ne treba preterivati sa količinom.

Ublažava mučnine

Jedna od najpoznatijih prednosti đumbira je ublažavanje mučnina. Samo jedna šoljica čaja od đumbira može sprečiti mučninu uzrokovanu putovanjima ili jutarnje mučnine kod trudnica. Sat ili dva pre putovanja popijte šolju čaja i zaboravite na mučninu.

čaj od đumbira, eliksir, trudnoća
foto: Shutterstock

Smanjenje upale

Protivupalna svojstva čaja od đumbira su već vrlo dobro poznata. Upravo zbog toga odličan je za ublažavanje bolova u zglobovima i mišićima. Đumbir se može nanositi i površinski, što se pokazalo delotvornim kod osoba koje pate od artritisa.

Ublažava smetnje disajnog sistema

Ako patite od alergija, upale sinusa, gripa ili prehlade, čaj od đumbira može pomoći u ublažavanju tegoba disajnog sistema.

Podstiče rad probave

čaj od đumbira, eliksir, upala
foto: Shutterstock

Čaj od đumbira jako je delotvoran u poboljšanju apsorpcije hranjivih materija iz hrane. Takođe, može ublažiti nadutost i gasove. Kod nekih ljudi pokazalo se da čaj od đumbira ima pozitivan učinak na regulisanje apetita.

Pospešuje cirkulaciju

Vitamini, minerali i aminokiseline koje pronalazimo u čaju od đumbira mogu pospešiti cirkulaciju krvi i na taj način smanjiti rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sistema. Đumbir pomaže u prevenciji nakupljanja masti u arterijama i samim time sprečava nastanak srčanog i moždanog udara.

Ublažava menstrualne tegobe

Čaj od đumbira može ublažiti menstrualne grčeve, a obloge čaja od đumbira mogu opustiti napetost mišića abdomena.

Jača imunitet

Čaj od đumbira sadrži antioksidanse koji pomažu u jačanju imunološkog sistema. Neka istraživanja su pokazala da je čaj od đumbira koristan u prevenciji različitih vrsta raka.

Smanjuje nivo stresa

Čaj od đumbira ima umirujuća svojstva koja će pomoći u smanjenju nivoa stresa i napetosti. To je zbog njegove specifične jake arome i lekovitih svojstava.

čaj od đumbira, eliksir
foto: Shutterstock

Priprema:

Dva načina

Oguljen i naseckan đumbir kuvajte 15-20 minuta na tihoj vatri, tako što ćete prvo ostaviti vodu da proključa, a zatim smanjiti temperaturu. Dodajte sok od pola limuna i kuvajte još toliko na niskoj temperaturi. Kada se čaj malo prohladi, po želji dodajte kašičicu meda. Drugi način za pripremu čaja jeste da limun i đumbir prelijete ključalom vodom, a zatim ostavite 20 minuta da odstoji i tada dodajte med. Za letnju varijantu u napitak dodajte led.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:42

ČAJ KOJI RASTE SAMO NA RTNJU: Afrodizijak, dobar za disanje, raspoloženje (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track