STIGLE TREŠNJE! Čim padne cena, obavezno napravite DŽEM i SLATKO, zimi će vam SAČUVATI ZDRAVLJE (RECEPT)
Foto: Shutterstock

neprevaziđene

STIGLE TREŠNJE! Čim padne cena, obavezno napravite DŽEM i SLATKO, zimi će vam SAČUVATI ZDRAVLJE (RECEPT)

Žena -

Redovna konzumacija samo dvadesetak trešanja dnevno dok im traje sezona olakšaće hronične bolove u kostima i mišićima. Pod obavezno su ako zaradite neku respiratornu infekciju i skoči vam temperatura – naučnici kažu da deluju jače od aspirina!

Trešnja ujedno podstiče varenje, aktivira rad jetre, a antibakterijske supstance kojima obiluje sprečavaju čak i stvaranje karijesa, ujedno čine desni jačima i štite od parodontoze.

Dobra stvar je što jedna šolja trešanja (100 g ) sadrži 80 odsto vode i samo 57 kalorija. U njima je, ujedno, obilje luteina, zeaksantina i beta – karotena, neprevaziđenih čistača slobodnih radikala koji napadaju naš organizam, a kvercetin, biljni pigment iz grupe flavonoida, značajno doprinosi prevenciji raka.

Trešnje su veoma bogate i antioksidansima, imaju odličan učinak na zdravlje srca i krvnih sudova.

Trešnja, trešnje
foto: screenshot

Pomoći će da regulišete krvni pritisak, uravnotežite srčane otkucaje i smanjite rikik od infarkta. Prirodni su čistač i viška holesterola, potvrđeno je da mogu da smanje vrednosti LDL (lošeg holesterola) i do 20 odsto! Trešnje, uz to, ubrzavaju pretvaranje masti u energiju i podstiču mršavljenje.

Da biste sve ove blagodeti imali pri ruci i kada nam je borba za bolji imunitet zaista imperativ, u vreme jesenjih i zimskih infekcija i buđenja hroničnih oboljenja, napravite i sačuvajte ove neprevaziđene domaće proizvode:

DOMAĆI DŽEM OD CRVENIH TREŠANJA

Trešnje, Džem
foto: Shutterstock

SASTOJCI:

3 kg crvenih trešanja

1 kg šećera

1 limun, sok

PRIPREMA:

1. Operite crvene trešnje, izvadite koštice i isitnite ih u blenderu.

2. Spremljene trešnje stavite u šerpu da se, uz postepeno dodavanje šećera, kuvaju dok se masa ne zgusne.

3. Za vreme kuvanja skidajte penu, moguće je da će se naći na vrhu i po završetku kuvanja pa opet dobro džem.

trešnje
foto: Shutterstock

4.Kad se džem malo prohladi, dodajte sok od limuna, blago promešajte i sipajte u vruće tegle. Otvorene tegle obavezno ostavite u mlakoj rerni da bi se uhvatila pokorica i džem bolje sačuvao.

5.Posle 12 h (obično u rerni stoje preko noći), zaatvorite dobro tegle i odložite ih za zimu na tamno i što hladnije mesto.

SLATKO OD BELIH TREŠANJA

SASTOJCI:

1 kg belih trešanja

trešnje
foto: Shutterstock

1 kg šećera

1 velika kašika soka od limuna

1 štapić vanile

PRIPREMA:

1. Operite trešnje i o izvadite pažljivo koštice, da što više sačuvaju svoj oblik.

2. U prigodnoj šerpi rastvorite šećer sa šoljom vode ećer i stavite da se kuva sirup dok se ne zgusne.

3. U spreman sirup dodajte trešnje, sve blago promešajte i kuvajte dok slatko ne dobije standardnu gustinu. Ako je potrebno, tokom kuvanja sklanjajte penu drvenom varjačom.

4. Pre nego što šerpu sklonite sa ringle, dodajte sok od limuna i štapić vanile.

5. Slatko od belih trešanja sipajte u sterilisane staklene teglice dok je još vruće i dobro ih zatvorite, pa prekrijte debelim krpama dok se ne rashladi. Čuvajte slatko na tamnom i hladnom mestu.

SAVET PLUS: Osim slasnih plodova, u narodnoj medicini se koriste i list, smola i peteljke od kojih se pravi čaj koji kao odličan diuretik čisti urinarni trakt. Naseckajte jednu šaku peteljki, stavite ih u 1 l vode i kuvajte kada zavri dva minuta. Čaj treba da ostane poklopljen pet minuuta, procedite ga i pijte tokom dana u gutljajima – izbacićete lakše pesak iz bubrega, pomoći će i kod otapanja kamenačića. Ovaj čaj je i ekspert za otklanjanje fizicke i umne iscrpljenosti, neraspoloženja, melanholije, negu kože lica, uklanjanje otoka.

trešnje
foto: Shutterstock

Kurir.rs/B.M.

Bonus video:

00:18

Pobedniku Evrovizije sutra rođendan, svi mu pevaju pesmu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja