NISU NAMENJENE BAŠ ZA SVE: Imaćete daleko više ŠTETE nego koristi ako OVO brišete VLAŽNIM MARAMICAMA ZA DEZINFEKCIJU!
Foto: Shutterstock

Praktične, ali...

NISU NAMENJENE BAŠ ZA SVE: Imaćete daleko više ŠTETE nego koristi ako OVO brišete VLAŽNIM MARAMICAMA ZA DEZINFEKCIJU!

Žena -

S pandemijom nam je skoro svima upotreba vlažnih maramica za dezinfekciju ušla u krv, a osim ruku s njima smo brisali svašta uz i oko sebe. Zaista jesu korisne i praktične, ali nisu namenjene baš za sve.

Na nekim površinama mogu da nanesu više štete nego koristi, pa je krajnje vreme da prestanete da ih čistite na ovaj način.

vlažne maramice
foto: Shutterstock

Evo u kojim slučajevima definitivno na njih treba da zaboravite:

Mobilni telefon

Telefone nije preporučljivo čistiti vlažnim maramicama jer većina njih sadrži masnoće koje samo dodatno isprljaju i ulepe vaš omiljeni aparat.

Naočare

Sredstva koja sadrže vlažne maramice za dezinfekciju brzo mogu da nagrizu osetljive premaze na staklima naočara. Najbolje bi bilo da ih, kada se zaprljaju, očistite sa malo sapuna i tople vode, ili specijalnim maramicama za čišćenje naočara.

Naočare
foto: Shutterstock

Mrlje na odeći

Možda će mrlje u prvi tren postati manje vidljive ako nešto kapnete na odeću i odmah istrljate vlažnom maramicom, ali treba da znate da na određenim tkaninama vaša brza reakcija i upotreba ove zgodne stvarčice joja vam je uvek pri ruci uopšte neće biti od koristi.

Alkohol u maramicama može da izbledi boju i ošteti tkaninu. A kako neke maramice za dezinfekciju sadrže i određen procenat ulja da bi vam koža na rukama posle upotrebe ostala glatka, samo ćete dobiti dodatnu fleku!

Predmeti od prirodne kože

Novčanik, novac
foto: Shuterstock

Iako vam se kao idealno sredstvo da na brzinu obrišete neki predmet od prirodne kože, imajte na umu da vlažne maramice sadrže alkohol i amonijak koji mogu da isuše kožu i oštete njen završni izgled. Da biste to izbegli, predmete od prirodne kože - torbe, novčanike, presvlake... - čistite isključivo sredstvom namenjenim za čišćenje kože, a dobro će doći i rastvor tečnosti za pranje sudova i tople vode .

Nakit

Prstenje, Nakit, Nošenje, Ogrlice

Ogrlice ili narukvice s dragim i poludragim kamenjem nipošto ne bi trebalo da brišete vlažnim maramicama. Lako mogu da oštete meko kamenje, stradaju posebno biseri, opal i smaragd. Pomoći će vam topla vodu i blag sapun.

Ekrani na dodir u automobilu

Koliko god da ste pažljivi, na njima uvek možete da primetite otiske prstiju. Ni njih ne bi trebalo da uklanjate uz pomoć vlažnih maramica za dezinfekciju: kombinacija alkohola i amonijaka u njima lako može da 'pojede' zaštitni premaz, zamagli displej i napravi trajne mrlje.

Automobil, Tojota, Tojota Jaris
foto: Mladen Radulović

Uzmite vlažnu krpu i blag sapun ako nemate maramice namenene za brisanje ovih površina i – rešićete problem.

SAVET PLUS: Bez štetnih posledica možete da izbrišete dasku na ve-ce šolji i njenu spoljašnjost Ali nikada vlažne maramice za dezinfekciju, kada završite ovaj posao sa brisanjem, nemojte baciti u wc šolju!

Za razliku od toalet papira, maramice se ne rastvaraju u vodi i za tili čas mogu da začepe kanalizacioni odvod. To može skupo da vas košta!

vlažne maramice
foto: Shutterstock

Kurir.rs

Bonus video:

00:21

IZJAVA DIREKTORKE MUZEJA GRADA BEOGRADA: Sve slike idu na čišćenje, a neke su za ozbiljnu restauraciju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track