TREŠNJE SU IZVOR ZDRAVLJA: Dobri razlozi da ih ove sezone jedete što više
Foto: Profimedia

OMILJENA VOĆKA MNOGIH

TREŠNJE SU IZVOR ZDRAVLJA: Dobri razlozi da ih ove sezone jedete što više

Žena -

Na radost mnogih kojima je ovo voće omiljeno, sezona trešanja je počela! Ipak, pored toga što su slatke, ukusne i osvežavajuće, ove crvenkaste ili bele loptice su izuzetno dobre za naš organizam

Voće, a posebno ono sezonsko, trebalo bi svakodnevno da se nađe na trpezi. Sada su aktuelne trešnje, koje predstavljaju blagodet za naše zdravlje.

Trešnje su bogate kalijumom i zato dobro deluje na izlučivanje vode iz organizma. Zbog toga, ali i činjenice da nemaju masti, trešnje su idealne za održavanje vitke linije i mršavljenje. Zato ih slobodno jedite između obroka ili koristite u voćnim salatama. Evo kako deluju na zdravlje.

tresnje
foto: Shutterstock

Podižu nivo energije

Konzumiranjem trešanja na prirodan način pomažete telu da ima više energije. Većina kalorija u ovoj voćki potiče iz prirodnih šećera u njima koji poboljšavaju rapoloženje i podižu nivo energije. Zato, sledeći put kada u toku dana osetite kako vam pada energija, uzmite šaku trešanja i odmah ćete se osećati bolje.

Pomažu da bolje spavate

Ako imate problema sa nesanicom, jedite svakodnevno trešnje kako bi vam se poboljšao san. Trešnje sadrže melatonin koji pomaže ljudima koji boluju od insomnije.

žena, Spavanje
foto: Shutterstock

Čuvaju vid i kožu

Još jedan dobar razlog zašto bi trebalo da jedete trešnje je taj što je ovo voće odlično za vid. Trešnje sadrže puno vitamina A, a deo ovog vitamina je beta karoten koji poboljšava vid i čini oči zdravijim. Retinol je još jedan deo vitamina A koji pomaže da koža izgleda zdravo i sveže. Trešnje sadrže 20 puta više vitamina A od jagoda i borovnica.

Oči, Doktor
foto: Shutterstock

Poboljšavaju probavu

Zbog velike količine vlakana, trešnje poboljšavaju varenje i smanjuju nivo holesterola u krvi. Šaka trešanja dnevno sasvim je dovoljna.

Smanjuju bol

Trešnje su odličan izvor antocijanina koji umanjuje bol i oticanje te ublžava simptome hroničnih bolesti kao što su giht i artritis.

Sprečavaju grčeve u mišićima

Iako banane imaju više kalijuma od trešanja, mnogi ne vole ovo južno voće. Zato, slobodno jedite što više trešanja kako biste spriječili i umanjili grčenje u mišićima. Trešnje mogu pomoći i u ublažavanju menstrualnog bola.

Grčevi
foto: Shutterstock

Bolje pamćenje

Ako se osećate kao da ste zaboravni, trešnje mogu pomoći da poboljšate funkcioniranje mozga, bez obzira na to koliko imate godina. Trešnje su poznate kao "hrana za mozak" jer su bogate moćnim antioksidansom antocijaninom, koji je odličan za mozak.

Čuvaju srce i krve sudove

Istraživanja su pokazala da kalijum pomaže u regulaciji krvnog pritiska, kao i broja srčanih otkucaja, a kako su trešnje izuzetno bogate ovim mineralom, štite od mnogih kardiovaskularnih bolesti. Trešnje su takođe bogate i magnezijumom, koji smanjuje rizik i pospešuje oporavak od srčanog udara. Osim toga, trešenje sadrže i sterole koji pomažu da se na prirodan način snizi holesterol.

(Kurir.rs)

BONUS VIDEO:

01:31

KEŠ ILI KARTICA? Ovo pitanje ćemo od sada čuti i na pijacama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track