GREŠKA KOJU SVI PRAVE KADA PERU SUDOVE! Dermatolog savetuje: Ako deterdžent PENI i ima OVAJ SASTOJAK, ugrožavate svoje ZDRAVLJE!
Foto: Profimedia

OPREZNO

GREŠKA KOJU SVI PRAVE KADA PERU SUDOVE! Dermatolog savetuje: Ako deterdžent PENI i ima OVAJ SASTOJAK, ugrožavate svoje ZDRAVLJE!

Žena -

Pravilo kojeg se pridržavaju sve domaćice kada biraju sredstvo za pranje sudova jeste da "ako pravi puno pene - bolje čisti".

U ponudi se nalaze raznorazne vrste sa dodatkom kamilice, aloe vere, limuna i sl, a koji bi trebalo da zaštite kožu prilikom pranja. Da li je zaista tako, da li oni pomažu da sačuvamo zdravlje kože?

ruke, koronavirus
foto: Shutterstock

"Sredstvo za čišćenje nije krema za ruke", kaže ruski dermatolog Kristina Pavlova. "Ne može da vlaži kožu. Naprotiv, bilo koji deterdžent za pranje posuđa uništava zaštitni sloj kože i izaziva suvoću, perutanje i izvlači vlagu iz nje."

Ona upozorava da ove arome mogu izazvati ozbiljne tegobe kod osoba koje boluju od astme ili imaju problema sa plućima. Vrlo često se dešava da zbog jakih mirisa stvaraju probleme sa disanjem i izazivaju osećaj "gušenja".

Kroz kožu štetne materije iz deterdženata ulaze u telo, što dugoročno gledano, može da izazove ne samo kožna oboljenja - poput iritacija, crvenila, osipa, čak i herpesa, već i gastrointestinalne.

Sunđer, Tečnost, Foot: Profimedia, Pranje Sudova

Kako izbeći ulazak toksičnih supstanci u telo? Dermatolog kaže - vrlo jednostavno! Pažljivo birajte deterdžente, pročitajte njihov sastav na etiketi.

"Važno je da među komponentama nema veštačkih aroma, etilen-diamine-tetra-sirćetne kiseline koja utiče na formiranje pene, a površinski aktivne materije su što mekše. Da, možda je pranje posuđa proizvodom koji se dobro peni i dobro miriše lepše, ali je za zdravlje mnogo gore. Izaberite šta je najvažnije za vas", upozorila je Pavlova i savetovala upotrebu rukavica za pranje.

Da biste zaštitili organizam, stručnjaci savetuju da deterdžente razblažite vodom, vrlo temeljno operete sunđer i ispirate posuđe tekućom vodom najmanje 20 sekundi.

žena, Pranje, Sudovi
foto: Shutterstock

Gastroenterolozi, pak, savetuju drastičnije rešenje. "Ako želite da potpuno eliminišete mogućnost trovanja, nemojte koristiti deterdžente za pranje sudova. Postoji mnogo bolja alternativa. Na primer, soda bikarbona ili sapun za veš su odlični za uklanjanje masti."

(Kurir.rs/Najžena)

Bonus video:

02:34

KLIMA U STANU: Mogući ozbiljni zdravstveni problemi ako PRETERATE sa hlađenjem!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track