Najnovije vesti

OTERAJTE ŠTETOČINE IZ DVORIŠTA: Ove 4 biljke MIŠEVI ne podnose, idealno je da ih držite BLIZU kuće
Foto: Profimedia

PAŽLJIVO BIRAJTE

OTERAJTE ŠTETOČINE IZ DVORIŠTA: Ove 4 biljke MIŠEVI ne podnose, idealno je da ih držite BLIZU kuće

Žena

Insekti nisu jedine štetočine koje možete oterati pažljivim odabirom biljaka.

Miševi su takođe osetljivi na jake mirise i izbegavaće brojne biljke, posebno kada su napolju u dvorištu.

Da biste se borili protiv miševa unutra, možete posaditi prave biljke kako biste ih sprečili da se previše približe kući. Najbolji pristup je da ove biljke imate u neposrednoj blizini kuće, idealno u oblastima gde osećate da bi se miševi mogli ušunjati. Najefikasnije biljke protiv miševa možete naći na listi ispod:

1. Crni luk i beli luk

Da, ovo su dve različite biljke, ali imaju veoma slične arome i mogu se uzgajati u istim uslovima. I beli i crni luk se uzgajaju iz lukovica i potreban im je prostor sa punim suncem i dobro dreniranim zemljištem. Takođe možete koristiti beli luk kao repelent za miševe, a da ga zapravo ne uzgajate. Samo napravite pire od belog luka od četiri ili pet čena i dodajte to u pola litre vode. Prskajte oko vaših temelja ili bilo gde gde miševi postaju problem.

sečenje luka, kuhinja, crni luk
foto: Profimedia

2. Žalfija

Za većinu umerenih regiona, žalfija na otvorenom će sasvim dobro prezimiti i rasti kao višegodišnja biljka. Zbog jakog mirisa žalfija odbija miševe. Nije izbirljiva biljka i lepo će rasti na svim vrstama zemljišta sve dok postoji pristojna drenaža, a trebalo bi da ima sunca veći deo dana. Kao višegodišnja, nastaviće da se povećava svake godine i može se razviti u grmlje.

žalfija, polje žalfije, lekovito bilje
foto: Shu, Shutterstock

3. Nana

Postoji mnogo različitih sorti mente, i sve imaju aromatične listove koji mogu da odvrate i insekte i miševe. Kao i većini višegodišnjih biljaka, menti nisu potrebni nikakvi posebni uslovi za uzgoj i uspevaće na svakom mestu koje ima mnogo sunca. Ne vole suvo zemljište, pa ćete morati da ih zalivate tokom sušnog perioda. Ipak, moraćete da pazite na svoje biljke mente. Izuzetno su snažne i lako mogu da preuzmu ceo baštenski prostor ako je ne budete orezivali. Svi dodatni listovi mogu se lepo osušiti za čaj ili kuvanje.

Nana, Menta
foto: Shutterstock

4. Lavanda

Većini ljudi nije potreban razlog da uzgajaju lavandu. Između divnog mirisa i lepih ljubičastih cvetova, to je uobičajen izbor čak i kada miševi nisu problem.

lavanda
foto: AP

Biljke koje treba izbegavati

Drugi način gledanja na ovo je identifikovanje biljaka koje će verovatno privući miševe i izbegavati ih u vašem dvorištu. Miševi vole mnogo povrća, posebno zelenila i paradajza. Ako morate da ih uzgajate, držite ih što dalje od kuće. Jagode su još jedan favorit koji treba izbegavati ako imate bilo kakvih tekućih problema sa miševima.

(Kurir.s/Najžena)

(VIDEO) BOLJE OD MIŠOLOVKE! 7 miševa uhvatio za noć uz pomoć JEDNOG sastojka!
01:42

(VIDEO) BOLJE OD MIŠOLOVKE! 7 miševa uhvatio za noć uz pomoć JEDNOG sastojka!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja