IZNENADIĆETE SE OD ČEGA SVE NASTAJU! Mesto bubuljica na vašem licu govori OVO o vašem zdravlju i raspoloženju
Foto: Profimedia

Rešite se napasti

IZNENADIĆETE SE OD ČEGA SVE NASTAJU! Mesto bubuljica na vašem licu govori OVO o vašem zdravlju i raspoloženju

Žena -

Pojavljuju se kao reakcija tela na poremećaje u organizmu, posebno tokom puberteta ili nakon porođaja, ali bubuljice na licu mogu uzrokovati i neke vaše svakodnevne rutine, posebno leti, ili događaji,

Najčešće se pojavljuju na pet pozicija, evo zbog čega se javljaju i kako možete da ih se rešite:

NA BRADI I VRATU

Uzrok: Menstrualni ciklus

Akne
foto: Shutterstock

Tokom menstrualnog ciklusa hormoni kao što je testosteron menjaju nivo, zbog čega žlezde proizvode više masti. Ona može da začepi pore kože i uzrokuje pojavu bubuljica. Ako na ovom delu vašeg lica osvane veći broj bubuljica, to je indikacija da je hormonalna ravnoteža kod vas izraženija, da će doći do poremećaja ciklusa ili da mogu da nastanu obilna krvarenja.

Prevencija:

Imate li ovakvih problema s kožom i protiv njih se redovito borite proizvodima za problematičnu kožu, ne čekajte da bubuljice izađu na površinu. Počnite da koristite preparate za čišćenje kože poput benzoil peroksida sedam dana pre ciklusa.

OKO USANA

Akne
foto: Shutterstock

Uzrok:

Nepravilna ishrana.

Tokom leta koristimo dosta svežih salata i u njih sipamo sirće ili ili limunsku kiselinu. Prija nam i osvežava, ali ovi kiseli sastojci koji obogaćuju salate mogu da nadraže kožu i uzrokuju upalu. Isto tako, masna hrana poput čipsa i pržene hrane dovodi do začepljenja pora i izazva stvaranje bubuljica oko usana.

Nemojte ni ovo smetnuti s uma: sličan neprijatan, ali i bolan efekt mogu da da izazovu i neki balzami i sjaj za usne, posebno ako ste navikli da ih nanosite prstima.

Prevencija:

Uvek posle jela usne i područje oko njih temeljno operite ili prebrišite vlažnom maramicom ako niste u prilici da dođete do česme. Koristite balzame za usne u stiku i nanosite ih samo na usne, a nikako oko njih. Ako vam se pojavljuje veći broj bubuljica oko usana, svakako promenite sjaj ili ruž za usne ili prestanite da ih koristite najmanje mesec dana i pratite promene.

NA OBRAZIMA

Akne
foto: Shutterstock

Uzrok: Bakterije.

Potencijalni uzrok pojavi bubuljica je i to što svašta dodirujete tokom dana, a potom pipate lice. Najčešći uzročnik ove ružne pojave svakako je je mobilni telefon jer kada naslanjate uređaj na lice u pore kože unosite prljavštinu i bakterije.

Prevencija:

Uvek uz sebe treba da imate neko dezinfekciono sredstvo. Posebno su pogodne antibakterijske vlažne maramice: kad god se setite prebrišite ekran mobilnog telefona, rešićete se velike muke. Naravno, nikada ne dirajte rukama lice. Znamo da je to lako reći i teško izvesti (navika je čudo), pa ako često uhvatite sebe da to činite morate temeljno da operete ruke sapunom nekoliko puta na dan ili ih dezinfikujete.

UZ KOSU

Akne
foto: Shutterstock

Uzrok: Proizvodi za kosu.

Proizvodi za kosu mogu da budu teški i masni, što dovodi do začepljenja pora. A kada se koža na ovaj način uguši, nastaju bubuljice.

Prevencija:

Potrudite se da ne nanosite proizvode za oblikovanje kose blizu korena, uz lice i redovno perite ruke tokom dana – svi nesvesno dodirujemo kosu bezbroj puta. Ako primetite veći broj bubuljica uz kosu, pridržavajte se ovih saveta, a trebalo bi i da promenite proizvod za kosu – posavetujte se sa farmaceutom i dermatologom koji proizvod bi vam odgovarao. Ujedno svakodnevno očistite dobro lice tonikom.

NA ČELU I NOSU

Akne
foto: Shutterstock

Uzrok: Stres i napetost.

Snažan okidač za pojavu bubuljica na nosu i čelu je naporan dan prepun stresnih situacija. Kod stresnih situacija telo počinje pojačano da luči adrenalin koji može uzrokovati pojačano lučenje masti u ovoj zoni, poznatoj kao T-zona. Upravo na nosu i čelu koža prvo postaje zasićena i reaguje tako što na njihovu povšinu izbacuje bubuljice.

Prevencija:

Perite lice svaki dan, a najmanje dva do tri puta nedeljno ga temeljno očistite sa odgovarajućim proizvodima. Ako ste svesni da vas čeka odlazak na letovanje, pakovanje, čekanje na granici, novi posao, više obaveza, neka rasprava u porodici... preduhitrite posledice stresa i detaljno očistite lice sredstvima protiv akni i masne kože.

Kurir.rs

Bonus video:

05:29

Skin positivity: Savršena koža ne postoji - svako je lep na svoj način!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track