OVO ŽENSKO IME JE JEDNO OD NAJPOPULARNIJIH U SRBIJI: Smatra se da će devojčica biti JAKA i pravi BORAC
Foto: Profimedia

ODLUČNA I ČVRSTA

OVO ŽENSKO IME JE JEDNO OD NAJPOPULARNIJIH U SRBIJI: Smatra se da će devojčica biti JAKA i pravi BORAC

Žena -

Kada biranje imena postane težak zadatak, uvek potražite značenje i odaberete nešto što nosi jaku simboliku

Ime Petra, potiče iz starogrčkog jezika, a smatra se da svoje varijante ima i u latinskom i u španskom jeziku. U prevodu sa grčkog jezika, označava "kamen" i "stena", a isto značenje ima i muško ime Petar.

U prenesenom značenju, Petra je "žena jaka kao stena", "odlučna", "čvrsta", "nepokolebljiva", "žena jake volje", "žena borac". Ime Petra je 2018. godine bilo jedno od najpopularnijih za devojčice rođene u Srbiji, nalazi na 12. mestu među stotinu najpopularnijih ženskih imena za novorođene devojčice.

devojčica, dete
foto: Profimedia

Nadimci od ženskog imena Petra nisu poznati, dok varijace na ovo ime postoje, pa su najčešća: Petruša; Petrojka; Petrija; Petrina.

Ime Petra veoma je popularno i u Nemačkoj; Češkoj; Španiji; te i u Mađarskoj; Holandiji; Grčkoj; Slovačkoj; Finskoj, kao i u Velikoj Britaniji i u SAD-u;

U Kanadi je prema statističkim podacima iz 2001. godine, lično ime Petra bilo među sto najviše davanih tj. među sto najpopularnijih imena za žensku novorođenu decu.

(Kurir.rs/Najžena)

02:02

KAKO DOĐU RODE, TAKO SE RAĐAJU DECA Hit objašnjenje domaćina iz čačanskog sela TEK JE IZNENAĐENJE KAKVA SU IMENA DALI PTICAMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track