OVO RODITELJI TREBA DA ZNAJU! Kućni bazeni su odličan način da se deca zabavljaju satima, a na OVE STVARI posebno obratite pažnju
Foto: Shutterstock

Sačuvajte decu od opasnosti

OVO RODITELJI TREBA DA ZNAJU! Kućni bazeni su odličan način da se deca zabavljaju satima, a na OVE STVARI posebno obratite pažnju

Žena -

Bazen u dvorištu obećava beskrajnu porodičnu letnju zabavu, ali takođe podrazumeva ogromnu odgovornost. Utapanje se može desiti brzo, to je i dalje vodeći uzrok smrti od nenamernih povreda kod dece uzrasta od 1 do 4 godine, pa i kod onih starijih.

Bazen
foto: Shutterstock

Evo kako da sačuvate svoje neustrašive mališane od opasnosti:

Koliko god da je ova tema zastrašujuća i uznemirujuća, mora postati deo roditeljskog razgovora: često pričamo o rasporedu spavanja, auto sedištima i najboljim telefonskim aplikacijama za decu, ali ne govorimo o stvari broj jedan koja može da otme život mališanu za nekoliko sekundi.

Jednako je važno da razgovarate sa decom o svim aspektima bezbednosti vode. Treba da ih naučite da voda može da bude opasna, baš kao i automobili. Moraju da znaju da ne smeju da budu ni blizu vode bez odrasle osobe, baš kao što nisu sami kad prelaze ulicu.

KADA SVI GLEDAJU, NIKO NE GLEDA!

Bazen
foto: Shutterstock

Roditelji ili staratelji terba da se smenjuju u dežurstvu i posmatraju vodu, posebno kada je više dece u bazenu. Takođe je važno da znaju kako izgleda dete u nevolji. Deca se dave tiho i brzo, često kada su okomito u vodi sa zabačenom glavom.

Za razliku od onoga što vidite u filmovima, dete retko prska, mlatara rukama ili viče u pomoć. Biti dobar čuvar vode je kao biti dobar spasilac: intervenišite i kada je dete možda čak i u maloj nevolji.

To nećete moći ako uz sebe držite mobilni telefon. Ne morate da ga ostavljate u kući; treba da ga držite potpuno napunjenog i na dohvat ruke kako biste mogli da pozovete pomoć u hitnim slučajevima, ali ne smete stalno u njega da buljite i da razgovarate.

PLAN ZA HITNE SLUČAJEVE

Bazen
foto: Shutterstock

Poznavanje osnova prve pomoći i brzog reagovanja mogu da naprave razliku između života i smrti. Ali čak i ako detetu ne treba pomoć nakon što imalo nezgodu, voda u plućima i dalje može dovesti do ozbiljnih problema.

Pazite na kašalj, letargiju i ubrzano disanje, a ako imate bilo kakvu nedoumicu, ne ustručavajte se da pitate doktora vašeg deteta, pozovete ili odete u hitnu pomoć.

PRAŽNJENJE BAZENA

Čak i najmanji bazen za plivanje zahteva stalan nadzor i treba ga ispraznitii i staviti van domašaja dece kada se ne koristi. S većim bazenima na naduvavanje, koji sadrže nekoliko kubika vode, to nije lako i treba biti još oprezniji - odgovorni su za 11 odsto utapanja u bazenu među decom mlađom od 5 godina!

Ako ga imate, ogradite ga, pokrijte kada se ne koristi i uklonite merdevine za ulazak u bazen kada se vreme za plivanje završi.

OGRADA I PREKRIVAČ

Bazen
foto: Shutterstock

Treba prethodno da postavite ogradu od najmanje 120 cm oko sve četiri strane bazena. Ne sme da ima otvore ili izbočine koje bi malo dete moglo da koristi da pređe, ispod ili kroz njih. Uverite se uvek da je kapija koja vodi do vašeg bazena pravilno zatvorena, reze treba da budu iznad dohvata deteta, a razmak između dna ograde i zemlje treba da bude manji od 10 cm.

Pokrijte uvek bazen čvrstim zaštitnim poklopcem kad god ga ne koristite, čak i tokom sezone kupanja. Uverite se da prekrivač bezbedno stoji na celoj površini bazena. U suprotnom, dete može da uđe ispod njega i ostane zarobljeno. Ako imate nadzemni bazen, uklonite merdevine kada se ne koriste.

UVEK ČIST BAZEN

Kada je voda čista i bistra, lakše je videti šta se dešava ispod površine, a takođe smanjujete rizik od bolesti koje se prenose vodom.

Bazen
foto: Shutterstock

Nakon plivanja, sakupite i složite sve igračke van bazena koje su primamljive radoznaloj deci. Instalirate i održavate pumpu kako biste sprečili stvaranje nekih opasnih materija, redovno u njega sipajte sve neophodne hemikalije ali ne mojte da koristite dozatore koji izgledaju kao igračke.

I ovo je koristan savet: zavežite devojčicama kosu ili neka nose kapu za kupanje i uverite se da im kupaći kostim dobro stoji, bez labavih veza.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

02:37

Saveti dermatovenerologa kada već PREGORITE NA SUNCU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track