MUŠKARCI, NEKO JE OVO MORAO DA VAM KAŽE: Ako vaša partnerka OVO radi tokom S*KSA, ipak niste toliko dobri LJUBAVNICI!
Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

MUŠKARCI, NEKO JE OVO MORAO DA VAM KAŽE: Ako vaša partnerka OVO radi tokom S*KSA, ipak niste toliko dobri LJUBAVNICI!

Žena -

Istraživači su konačno shvatili kako funkcioniše ženski orgazam, a tvrde da stenjanje ni na koji način nije deo sladostrašća. Naučnici sa Univerziteta Otava posmatrali su fiziološke reakcije ženskog orgazma, što ih je navelo da izostave stenjanje s liste telesnih osećaja, prema novoj studiji objavljenoj u časopisu "The Journal of Sexual Medicine". Ukratko, stenjanje ni na koji način nije pokazatelj zadovoljstva.

Niz znakova, ali stenjanje nije jedno od njih

Daily Mail izveštava da su istraživači zamolili 637 žena različitog doba da ispune upitnik o svojim iskustvima orgazma. Upitnik je uključivao "Skalu za ocenu orgazma", spisak različitih odgovora kao što su drhtanje, kontrakcije i pulsiranje. Takođe je imao spisak emocionalnih odgovora, uključujući "ljubav", "nežan" i "strastveni". Drugi deo upitnika bila je "Skala telesnih osećaja orgazma"', koja je sadržavala opise reakcija poput "brže disanje", "jače lupanje srca", "tvrđe bradavice", "ukupna napetost mišića" i "grčevi donjih udova".

seks, orgazam, žena seks
foto: Profimedia

Ispitanici su takođe zamoljeni da navedu vrhunsku senzaciju koju su osetili tokom vrhunca. Istraživači su otkrili da je zadovoljstvo najčešće, a "emocionalna intimnost" i "osećaj trnjenja" najmanje zastupljeni na lestvici za ocenjivanje orgazma. Istraživači su zaključili da se "stenjanje" u potpunosti ukloni iz merenja, dodajući: "Čini se da se sve ostale stavke odnose na nenamerne reakcije koje se javljaju tokom iskustva orgazma."

Analitičarka i glavni istraživač studije, Ejmi Elizabet Veb, rekla je da je glavni cilj studije bolje razumeti kako ženski orgazami funkcionišu jer kruži mnogo dezinformacija. "Orgazam, posebno kod starijih žena, i dalje je slabo shvaćen aspekt ženskog seksualnog odgovora delom zbog nedostatka validiranih mera samoprocene", rekla je.

Seks, ljubav, sex
foto: Profimedia

Pa zašto onda stenju?

Studija se takođe nada da bi ti podaci mogli da pomognu ženama koje teško dostižu vrhunac tokom polnog odnosa.

"S valjanim opcijama merenja, očekuje se da ćemo naučiti više o iskustvima ženskog orgazma i konačno moći da pružimo učinkovitije kliničke usluge za žene koje imaju poteškoća s orgazmom ili smatraju da iskustvo nedostaje u zadovoljstvu", napisali su istraživači.

U prošlim istraživanja, ispitanice koje su se izjasnile da su glasne u krevetu su pitali zašto stenju tokom seksa, a među odgovorima najčešći su bili oni "kako bi mu pokazala da joj je prijatno ono što radi" i "kako bi pre svršio".

(Kurir.rs/ Net.hr)

Bonus video:

00:08

Poplavjen stan u Tošinom Bunaru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track