POBOLJŠAJTE SAN: Ova hrana je bogata MELATONINOM - hormonom koji utiče na kvalitet spavanje!
Foto: Shutterstock

USPAVAJTE SE BRZO

POBOLJŠAJTE SAN: Ova hrana je bogata MELATONINOM - hormonom koji utiče na kvalitet spavanje!

Žena -

Kada se pomene hormon sna, većina će pomisliti na dodatke koji ljudi uzimaju kako bi lakše zaspali. Međutim, da li ste znali da ovaj hormon možete dobiti i iz pojedinih namirnica

Melatonin je hormon koji reguliše ciklus spavanja i buđenja, a često se naziva i "hormon sna". Melatonin reaguje na svetlost - više se proizvodi kada je tamno, a manje kada je svetlo. Takođe, određena hrana koju jedemo ga može stvarati.

Ako ste neko ko želi prirodno da se dobro odmori, možda je vreme da pažljivo pogledate šta jedete svaki dan. Od banana do orašastih plodova, evo nekoliko namirnica koje vam mogu pomoći da bolje spavate noću.

Orašasti plodovi

Stručnjaci smatraju da su orašasti plodovi odličan izvor melatonina, a najviše ga sadrže pistaći i bademi. Takođe, obe ove vrste orašastih plodova sadrže dobre količine magnezijuma, minerala koji vam može pomoći da se bolje odmorite.

Pistaći, Pistać
foto: Shutter

Melko

Postoji razlog zašto smo kao mali pili mleko pre spavanja. Kravlje mleko je još jedan izvor melatonina, tako da bi jedna čaša pre spavanja zapravo mogla da bude dobra ideja.

Sok od višnje

Ako volite višnje, onda imate sreće - kiselkasti sok od višanja jedan je od najboljih izvora melatonina. Stručnjaci ipak upozoravaju da se ne prave svi sokovi od višanja isto, kao i da ne sadrže istu količinu melatonina. Naime, najviše melatonina sadrži sorta višanja Montmorensi.

liker, višnje
foto: Thinkstock

Banane

Uključite banane u svoju večernju užinu ako smatrate da imate problema sa spavanjem. Banane su još jedan odličan izvor melatonina i drugih nutrijenata koji mogu da pomognu kod problema sa spavanjem, kao što su vitamin B6 ili magnezijum.

Riba

Dodavanje sveže ribe u vašu ishranu može biti ne samo zdravo već bi moglo pomoći i da poboljšate kvalitet sna. Masna riba, uključujući sardine, pastrmku i losos, puna je melatonina. Takođe, sadrže razumnu količinu omega-3 masnih kiselina koje održavaju zdrav nivo krvnog pritiska.

riba, losos
foto: Profimedia

Jaja

Jaja su još jedna hrana koja je prepuna melatonina. Takođe, bogata su proteinima i gvožđem, što pozitivno utiče na vaše zdravlje. Osim što pomaže snu, melatonin koji se nalazi u jajima može imati i druge pozitivne efekte na telo. Istraživanja pokazuju da visoki nivoi melatonina mogu smanjiti rizik od makularne degeneracije, problema s očima koji je povezan sa godinama. Takođe, može pomoći u prevenciji Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:52

BIĆE PAKLENO! Rijaliti učesnici na samom početku ulaze u LAVIRINT, a 60 takmičara moraće da se OTIMA oko mesta za SPAVANJE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track