LETNJA NAPAST: Evo kako da se rešite BOLNIH ŽULJEVA na stopalima! Kroz 5 jednostavnih koraka do MEKANIH STOPALA!
Foto: Profimedia

PRVA POMOĆ

LETNJA NAPAST: Evo kako da se rešite BOLNIH ŽULJEVA na stopalima! Kroz 5 jednostavnih koraka do MEKANIH STOPALA!

Žena -

Odavno je počela sezona otvorenih cipela i sandala, kao i patika, koje se najčešće nose na kratke čarape, koje često ne štite od ruba obuće. Kako biste u potpunosti izbegli problem zvani žuljevi, najvažnije je da imate udobnu obuću koja odgovara obliku vašeg stopala, kao i adekvatne čarape koje će zaštiti mesta izložena tim rubovima.

Novu obuću nemojte nositi odmah po ceo dan i svaki dan, već je nosite nekoliko sati dnevno. Na taj način nećete svaki dan svoja stopala podvrgavati neudobnosti nove obuće pa će postojati manji rizik od razvoja žuljeva.

cipele, štikle, žulj
foto: Profimedia

Osim udobne obuće i dobrih čarapa, takođe možete, čim primetite da na nekom delu stopala postoji mogućnost od razvoja žulja, staviti tanki zavoj ili flaster kako biste udvostručili zaštitu, odnosno smanjili trljanje koje će prouzrokovati žulj. Ako se pojavi žulj, najbolje je izbegavati bilo kakav kontakt - pogotovo pre nego ste oprali ruke. Razlog je što se otvoreni žuljevi mogu vrlo lako inficirati i tako samo možete pogoršati celu situaciju.

koronavirsu, dezinfekcija, kupatilo
foto: Shutterstock

Ako planirate sami da tretirate žulj - držite se ovih koraka:

1. Očistite žulj vodom i sapunom, a zatim alkoholom

2. Dezinfikujte iglu alkoholom.

3. Izbušite iglom nekoliko rupica na krajevima žulja, a tečnost očistite čistom krpom ili gazom.

4. Namažite antibiotskom kremom i stavite gazu preko žulja, a zatim pričvrstite flasterom.

5. Nekoliko dana koristite antibiotsku kremu i menjajte zavoj dok žulj ne prođe.

čaj, Kamilica
foto: Profimedia

Obloge od čajeva Osim ovog procesa, žuljeve možete lečiti i uz pomoć čajeva, posebno zelenim čajem i kamilicom. Zeleni čaj ima protivupalna svojstva koja će pomoći bržem zaceljivanju žuljeva. Skuvajte tri kesice zelenog čaja i dodajte kašičicu, odnosno 5 grama, sode bikarbone. Ostavite da se čaj ohladi, a zatim natopite mesto na kojem je žulj, tako što ćete staviti celo stopalo u čaj ili jednostavno nakvasiti gazu.

Na isti način, samo bez sode bikarbone, možete koristiti i čaj od kamilice. Nakon ovog procesa, kada se žulj osuši, namažite aloe verom, koja može pomoći u zarastanju rana. Takođe, za brže zarastanje neophodno je da žulj bude uvek na vazduhu.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:38

Dejan i Teodora Grujić razočarani Grujinim postupkom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track